Victoria la HBO – Oraşul de la poalele munţilor

Victoria la HBO – Oraşul de la poalele munţilor

by adisandu on 18 septembrie 2010

in General

16 comentarii | 5543 VIZITE 

Pe 30 septembrie, la ora 20:00, HBO vă prezintă: „Victoria” – documentar despre oraşul de la poalele munţilor.

Documentarul este scris şi regizat de Adi Voicu şi Ana Vlad şi produs de Mandragora Films pentru HBO CE Original Programming.

Primul lucru pe care îl vezi când intri în oraşul Victoria este un monument de piatră în forma literei “V”.

“V” de la Victoria, “V” de la Visul comunist, care a lăsat în urmă, la poalele munţilor Făgăraş, o plombă de ciment cu denivelări cubice înfiptă cu brutalitate într-un peisaj natural de vis. Filmul documentar VICTORIA este o poveste de dragoste între oameni şi oraşul lor, este o relaţie forţată între lipsa identităţii oraşului şi continua justificare a identităţii de către localnici.

Cam aşa sună prezentarea de pe HBO. Rămâne de văzut cât reprezintă poveste şi cât dragoste. Deocamdată nu pot fi de acord cu nota prea „tristă” pe care o dau autorii filmului. Habar n-am dacă Adi sau Ana sunt din Victoria sau măcar din zonă Făgăraşului, însă personal consider că numai o persoană născută şi crescută în Victoria ar putea surprinde mai corect aspectele esenţiale ale existenţei în această „plombă de ciment”. Mi se pare puţin forţată comparaţia.

Victoria înseamnă mai mult decât o plombă de ciment. Domnişoara co-regizoare a afirmat că: „Cei din Victoria sunt mai amărâţi, sunt mai vitregiţi de şansa de a trăi o viaţă în care să aibă libertatea de a alege.” Ascultă domniţă, tocmai faptul pe care-l prezintă şi domnia ta în documentar, precum că „90% din tinerii victorieni pleacă din oraş când termină liceul”, denotă clar că aceşti tineri nu sunt vitregiţi de libertatea de a alege, ci din contră, că AU ALES să plece.

Nu pot să spun că nu mi-a fost stârnit interesul şi că nu m-a încercat un oarecare sentiment prostesc de mândrie, atunci când am aflat despre un documentar original HBO, care vorbeşte despre oraşul meu natal, însă tind să cred că prea mulţi tineri proaspăt ieşiţi de pe băncile cinematografiei româneşti tind să copieze trendul filmelor cu aer de „comunism” ale lui Cristian Mungiu (4,3,2), Cristi Puiu (Moartea domnului Lăzărescu) sau Cornel Porumboiu (A fost sau n-a fost?). Mă întreb dacă producătorul Anca Puiu are vreo legătură cu regizorul Cristi Puiu. Până să scriu această frază aş fi putut lejer să Googălesc după informaţie, dar oricum n-ar schimba nimic.

Imaginea de prezentare a documentarului este evident în aceeaşi notă. E iarnă, este frig, un drum pustiu pe marginea căruia nu există niciun copac, un monument de piatră la fel de rece şi renumitul „zid chinezesc”, după cum obişnuiesc să numească localnicii înşiruirea de blocuri comuniste, absolut dezolante, de la intrarea în oraş.  În concepţia autorilor aceasta este imaginea care reprezintă cel mai bine oraşul.

Orasul Victoria | Documentar original HBO

Orasul Victoria - Documentar original HBO

Totul ţine de modul în care privim lucrurile. Iar eu le privesc aşa:

Orasul Victoria | Panorama

Victoria iarna

Victoria - centrul oraşului iarna. Ce spuneţi? Cu totul altă perspectivă faţă de imaginea dezolantă promovată de autori în documentar.

Despre autori

Adi Voicu şi Ana Vlad au absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale din Bucureşti în 2005, respectiv 2006. În 2009, au regizat împreună documentarul Metrobranding, produs de Mandragora Films. Victoria a fost filmat şi scris de Adi Voicu, iar montajul e semnat Dragoş Apetri. Producător este Anca Puiu, iar producători executivi pentru HBO sunt Aurelian Nica şi Andrei Creţulescu.

Despre film

“Victoria”, câştigătorul primei ediţii a secţiunii de documentar a Concursului Naţional de Scenarii din 2009, iniţiat de HBO şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), este cel de-al treilea documentar original HBO lansat anul acesta – după celelalte doua scenarii finaliste ale ediţiei din 2009 a Concursului de Scenarii: Circul Vesel, regizat de Claudiu Mitcu, respectiv The Shukar Collective Project, în regia lui Matei-Alexandru Mocanu. Filmul surprinde, în câteva ipostaze individuale cu valoare simbolică, existenţa paradoxală a oraşului Victoria din Munţii Făgăraş.

Programul difuzării la HBO

30-09-2010 20:00

03-10-2010 14:05

10-10-2010 00:05

15-10-2010 17:00

21-10-2010 15:25

27-10-2010 21:50

Mai multe detalii despre oraşul nostru puteţi găsi la adresa http://www.orasulvictoria.ro

S-ar putea sa te intereseze si:

{ 16 comentarii… citeşte-le mai jos sau adauga comentariul tău }

"taran cinstit" 30 septembrie 2010 la 23:46

Am ramas fara cuvinte…pana unde poate sa duca ipocrizia romanului si cat de ahtiat dupa bani, faima si rating sa fie incat sa denatureze in asa masura?!
mai oameni buni, stati voi acolo la voi si lasati-ne pe noi sa inspiram aerul acela poluat, ca oricum traim mai mult decat voi si macar murim impliniti. si…si cu stomacul plin! cu “Paradis-ul” ce-ati mai avut?
de ce nu v-ati legat de vreun ambalaj aruncat aiurea pe strada? pt ca n-ati gasit, de-aia!!! ati urmarit sa evidentiati doar ce ati vrut si ati inteles voi din tot ce inseamna Victoria.

Răspunde

Adi 1 octombrie 2010 la 9:54

Exista un zvon ca primaria ar fi angajat un avocat pentru actionarea in judecata a realizatorilor filmului. Nu cred ca ar trebui sa se mearga atat de departe. Oricum, nu s-ar obtine mare lucru.
Cert este faptul ca autorii au uitat ca filmeaza un documentar si nu un film de fictiune. Lumea este o reflectare a gandurilor noastre, iar documentarul reflecta starea de spirit a celor doi autori. Conchizand, marea lor realizare este ca au reusit sa se faca de rahat. Am termintat.

Răspunde

dorin 1 octombrie 2010 la 12:59

Treziti-va! Filmul documentar nu mai este propaganda! Nici “film comanda”! Daca vreti film de prezentare turistica angajati o agentie!
Nu mai suntem in comunism oameni buni, nu suntem toti obligati sa facem Cantarea Romaniei!

Răspunde

adisandu 1 octombrie 2010 la 15:34

Dorin, dar cine a cerut Cantarea Romaniei? Tu ai inteles ceva din acest documentar? Unde se afla acest oras? Cu ce se ocupa oamenii acestui oras? Daca faptul ca tinerii pleaca din oras, inseamna ca au dreptul de a alege? etc.
Sincer, autorii sunt absolut penibili, iar cei care i-au vazut drept castigatori, absolut superficiali. N-am mai vazut documentar care sa trateze cu atata superficialitate un subiect. Si daca tot vorbim despre un “film comanda”, da, documentarul chiar are un iz de comanda, dar nu din partea noastra, a celor care ne-am nascut si am crescut in Victoria. Cam atat.

Răspunde

dorin 1 octombrie 2010 la 18:12

Pai eu am vazut pe alt site ca cineva nascut si crescut in Victoria sustine ca i-a placut foarte mult filmul…
Poate ca tipul ala a inteles mai multe sau, ma rog, altceva decat tine sau decat mine…

Răspunde

xyz 2 octombrie 2010 la 20:55

De ce sunt cei din victoria mai amarati si mai vitregiti de sansa de a trai o viata in care sa aiba libertatea de a alege? Cred ca co-regizoarea Ana Vlad nu are habar despre ce vorbeste. Asta e parerea ei.
Citez:“Cei care s-au născut şi trăiesc în Victoria nu sunt pe o altă treaptă a evoluţiei, după cum cei care au trăit toată tinereţea în comunism nu sunt mai proşti sau mai puţin dezvoltaţi decât cei care au trăit în capitalism.
- Da’ tu de unde stii cum suntem noi?
Rusine celor care au facut acest documentar care nu are un inteles.
Nu mai vorbiti voi astia care stati in Bucuresti in mizerie, mai bine ati face ceva pentru Bucuresti care reprezinta intreaga tara.

Răspunde

ursu zgubilitic 4 octombrie 2010 la 23:18

M-am nascut in victoria. Locuiesc aici. De 39 de ani. Curand 40.
N-am vazut documentarul. Am vazut trailere, descrieri in presa si forumuri. Si-ncerc sa cuget. Ma uit la a treia poza de mai sus. Cea cu centrul iluminat, iarna. Ma sufoca “dinamismul” scenei. Ma umple de viata “forfota” de acolo.
Dimineata merg la munca. Vin dupa masa, si in afara de casa, copii, nevasta, singurele lucruri pt care as putea sa ies ar fi cumparaturile, carciuma, sau o plimbare pe unul din “nenumaratele” trasee posibile si pe care le-am batut de sute de ori, unele de mii de ori.
Avem strand. Primul lucru bun in oras. Vin la noi si de la Sibiu, pt ca acolo nu au unde merge. Frumos. In afara de femeile de varsta medie care vand si de a caror infatisare te-ai saturat, ca si ele de-a noastra de fapt, restul e ok. Relativ curat. Ambianta sonora cam aiurea. Boxele cu sunete stridente de goarna sparta, difuzeaza muzica toata ziua. Langa terasa unde se vinde, alte boxe, care suna ceva mai bine, alta muzica. Exista puncte unde nu stii ce se aude de fapt. Un amestec oribil. Toata tevatura dureaza cam trei luni pe an aici. In rest e prea rece.
Paradis. Nu cel la care visam, ci cel al lui Soneriu. Care viseaza sa detina orasul si oamenii. E invidios cine critica numarul de feluri de mancare ca e prea mare si meniul prea incarcat. Asta am citit in alt articol. Mancarea relativ buna. dar cat poti petrece acolo? Nu f mult.. Te saturi.
In centrul mai sus fotografiat se afla odata o statuie. A fost mutata. In loc, troneaza cinci… vase de beton cu plante de fier beton, stilizate, de un prost gust memorabil. Un nene simpatic care a locuit cativa ani buni aici, a gasit locului un nume demn: “la cinci borcane”.
Casa de cultura, decedata. Centrul, ca ceea ce ar trebui sa insemne centrul unui oras, decedat. Viromet, un batran f f slab, fara putere, la pat, trage sa moara. Piata, un amalgam de chioscuri de forme, culori, si in stari de degradare diferita. Cativa intermediari la tarabe. Si cam tot atati tarani. Cu totul, in medie in cursul unui an, 3-4 oameni. Oferta pe masura.
Tinerii. Vin de la scoala. Unii stau acasa. Se mai plimba, Merg la strand, si unii, noaptea, in locuri obscure. Doua baruri ale lor. Nu le dau numele. Pipite. “Smecheri”. Bautura. Unii zic ca si alte chestii. Nu stiu. O fi. Cultura, in afara de scoala? Zero. Sport, la strand, sau pe terenurile aferente. Nu multi. Ma uit in ochii lor. Goi. Nu comunica cu generatia noastra. Am crezut ca dincolo de acea tacere se ascunde ceva, orice. Mi-a fost dat sa aud insa discutii de-ale lor. Sa-i vad cum se distreaza. Goi. Goi pe dinauntru. Nimic. Nihil.
Parintii. Noi adica. cei ramasi, am ramas din speranta. Nu visam ce e acum, nici in cosmaruri. Nu e zi acum sa nu regret. Nu ca nu am plecat, nu ca sint aici. Am trecut de faza asta. Ci ca am decazut intr-atat. Pt ca ma uit in tara, ma uit in lume, si decaderea e generala.
Ospitaliteatea romaneasca? De aia o fi murit de frig o batrana, data la stiri, intr-un sat unde nu i-a deschis seara nimeni. De aia n-o fi avut voie sa intre tata in curtea unui om de la tara sa bea apa de la fantana.. Totul e legenda. Se zice: romanul e asa si asa. Corect e “a fost”. Poate. Vreodata. Valabil chiar si la neamt. Si la american. Ne culcam pe laurii trecutului in timp ce ne ducem incet, dar sigur, la fund. Ca Titanicul.
Oamenii… ingusti. Cu o logica f limitata. Cu minti inguste, idei putine si fixe. In rest, strazile pustii si cenusii, asa cum se vad in documentar. Lipsa de evenimente. Daca e sa trecem peste “lu` cutare i-au spart gradina” “lui cutarescu masina”. Profesori fazi, personalitati plate, de la patroni, la directori, oficialitati, si la NOI muncitorii. Ma includ. De aceea am subliniat “noi”.
Ar mai fi de zis. Multe. Insa cand ma gandesc la un spatiu mort, parca imi moare si mintea, si cheful. Asa ca plec. Lasandu-va sa strigati, precum cei ce-au strigat indignati cand Brucan le-a zis “stupid people”. Era un adevar.
A nu se intelege ca cei care au strigat un adevar referindu-se la “orasul” Victoria sint mai buni. Asa cum a mai zis undeva cineva, a strigat goliciunea din ei. Nici ei nu au nimic frumos inauntru care sa fi dat nota optimista unui documentar. Oricare ar fi el.

Răspunde

adisandu 4 octombrie 2010 la 23:30

Multumesc tare mult pentru mesaj. Cred ca dvs. sunteti mai indreptatit sa vorbiti despre Victoria si va respect opinia. Scrieti foarte bine.

Răspunde

ursu zgubilitic 4 octombrie 2010 la 23:23

iertate fie-mi greselile si cacofonia strecurata mai sus.

Răspunde

dorin 7 octombrie 2010 la 11:56
adisandu 7 octombrie 2010 la 19:13

De fapt Dorin, tu de unde esti? Stii cum stau lucrurile? Nu ma deranjeaza ca Victoria este un oras ‘inventat’. De parca nu si toate celelalte au fost candva ‘inventate’. Problema este de imagine. De ce pe ziarul online indicat de tine apar numai imagini dezolante. Tu ai fost vreodata in Victoria? Sa stii ca in Victoria sunt mai multe case decat blocuri. Intrarea aceea in oras este intr-adevar dezolanta. Sunt si parti frumoase in acest oras. Cat despre traditii, asa cum am scris si pe site-ul ziarului, o mare parte dintre cei stramutati la oras au fost adusi din satele din imprejurimi. Iar ei au avut, au si vor avea in continuare traditii. Numai o persoana limitata nu ar putea sa observe asta. Cam atat, ca deja am obosit pe subiectul asta. Altceva?

Răspunde

ursu zgubilitic 7 octombrie 2010 la 20:20

dorin asta o fi din bucuresti, sau din alt oras “de unde incepe asfaltul” cum spuneau bucurestenii colegi de armata.. ma intreb cat de prost trebuie sa fii sa judeci un loc/oras/om/comunitate in functie de ceea ce citesti, cand la indemana iti e o calatorie acolo..
Ciumpalacul asta vrea sa arate cum e Victoria unor localnici, aratandu-le un articol si doua poze.. inteligent..

Răspunde

stefan 12 octombrie 2010 la 10:26

Oameni buni, mai usor cu insultele… Dorin nu pretinde ca intelege sau vrea sa va explice ceva despre oras. Asa ca nu mai sariti ca arsi. Mai vedeti odata filmul cu calm. Autorii nu au facut nimic altceva decat sa arate ceea ce li s-a aratat.

Răspunde

gtx 18 martie 2012 la 23:15

Am crezut la inceput ca e un film de +A. Cind colo. …

Răspunde

adisandu 19 martie 2012 la 9:25

Este un documentar despre orasul meu natal, Victoria.

Răspunde

gtx 18 martie 2012 la 23:17

Ca cinematografia sa iasa in fata, trebuie sa faca film din care sa poti intelege ceva.

Răspunde

Lasa un comentariu

Articolul precedent:

Articolul urmator: