Regimul vegetarian – Aspecte esenţiale

Regimul vegetarian – Aspecte esenţiale

by adisandu on 14 septembrie 2010

in Vegetarianism

23 comentarii | 9027 VIZITE 

Nimic nu va fi atât de benefic pentru sănătatea oamenilor şi nu ne va mări şansele de supravieţuire pe Tera ca evoluţia la o dietă vegetariană.” Einstein

Vegetarianism | Piramida alimentelor | Dieta vegetariana | Regimul vegetarian

Vegetarianism - Piramida alimentelor



PROTEINELE VEGETALE

Raportul potrivit în ceea ce priveşte consumul zilnic de proteine este de 0.9g/kg (se înmulţeşte coeficientul 0.9 cu greutatea în kilograme a persoanei respective). Nu este obligatoriu să combinăm mai multe feluri de mâncare la fiecare masă pentru a lua proteine complete. Important este să consumăm în aceeaşi zi alimente care conţin toţi aminoacizii esenţiali.

Alimente bogate în proteine
Porţie Proteine (g)
Tofu 1/2 ceaşcă 10-20
Seminţe de dovleac 1/2 ceaşcă 17
Boabe de soia gătite 1/2 ceaşcă 14.3
Arahide 1/3 ceaşcă 12
Proteina de soia texturată gătită 1/2 ceaşcă 11
Lapte de soia 1 ceaşcă 5-10
Şniţel de soia 1 mare 9
Linte gătită 1/2 ceaşcă 8.9
Fasole gătită 1/2 ceaşcă 7-8.7
Mazăre gătită 1/2 ceaşcă 8.2
Unt de arahide 2 linguri 8
Năut gătit 1/2 ceaşcă 7.5
Seminţe de floarea soarelui 2 linguri 5
Humus (amestec de tahini cu năut) 2 linguri 5


CALCIUL ÎN DIETA VEGETARIANĂ

Cantitatea adecvată  *:

  • 1200 mg (pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani)
  • 1000 mg (19-50 ani)
  • 1300 mg (9-18 ani)
  • 800 mg (4-8 ani)
  • 500mg (1-3 ani)

*  Stabilită de Academia Naţională a Ştiinţelor din SUA

Persoanele care nu consumă proteine în exces (sau proteine de origine animală) şi care, de asemenea, consumă puţin sodiu, au nevoie doar de jumătate din doza zilnică recomandată, adică circa 500 mg de calciu pe zi per adult.

Calciul se absoarbe cel mai bine din plante precum:

  • varza (mai ales broccoli) – în proporţie de 50-70%
  • laptele – 32%
  • migdalele – 21%
  • leguminoasele (fasolea, soia etc.) – 17%.

Deşi spanacul conţine mult calciu, doar 5% este absorbit de organism.

Alimente bogate în calciu
Porţie Calciu (mg)
Tofu cu sulfat sau clorură de calciu 1/2 ceaşcă 434-860
Melasa 1 lingura 187
Smochine, uscate 6 165
Boabe de soia gătite 1/2 ceaşcă 88
Proteina de soia texturată gătită 1/2 ceaşcă 85
Portocala 1 mare 74
Humus (amestec de tahini cu năut) 1 lingură 64
Fasole (toate tipurile) gătită 1/2 ceaşcă 25-80
Migdale 2 linguri 50
Broccoli gătit 1/2 ceaşcă 50
Varza 1 ceaşcă 42


FIERUL ÎN DIETA VEGETARIANĂ

Doza zilnică recomandată (DZR) pentru bărbaţi este de 8mg, iar pentru femei 18 mg (respectiv 8mg după menopauză). În general, fierul din plante nu este la fel de bine absorbit precum cel din carne, dar vitamina C consumată la aceeaşi masă poate mări mult absorbţia de fier din plante.

Alimente bogate în fier
Porţie Fier (mg)
Tărâţe 1 ceaşcă 11
Boabe de soia gătite 1/2 ceaşcă 4.4
Melasa 1 lingura 3.3
Linte 1/2 ceaşcă 3.3
Seminţe de dovleac 2 linguri 2.5
Năut gătit 1/2 ceaşcă 2.4
Fasole gătită 1/2 ceaşcă 2.2-2.6
Caise uscate 1/4 ceaşcă 1.5
Spanac gătit 1/2 ceaşcă 1.5
Stafide 1/4 ceaşcă 1.1


ZINCUL ÎN REGIMUL VEGETARIAN

Doza zilnică recomandată (DZR) pentru bărbaţi este de 11mg, iar pentru femei de 8mg. Surse vegetale de zinc: fasole, porumb, mazăre, alune, unt de arahide, seminţe de dovleac, floarea-soarelui, cerealele fortificate cu zinc.


VITAMINA D ÎN DIETA VEGETARIANĂ

Simpla expunere la soare este suficientă pentru a asigura organismului necesarul de vitamina D. Persoanele cu pielea deschisă la culoare au nevoie de 10-15 minute de expunere a feţei şi mâinilor de 2-3 ori pe săptămâna. Persoanele cu pielea de culoare mai închisă au nevoie de până la 6 ori mai mult soare.


VITAMINA B12 ÎN DIETA VEGETARIANĂ

Vitamina B12 previne distrugerea permanenta a sistemului nervos, menţine sistemul digestiv sănătos şi reduce riscul bolilor de inima (reducând nivelul homocisteinei). Deficienţa acestei vitamine poate determina stări de oboseală, mâncărimi în palme sau tălpi etc. Niciun aliment vegetal, nefortificat (nici măcar algele marine şi tempeh) nu reprezintă o sursa sigură de vitamina B12. Vegetarienii stricţi trebuie să consume 3 mcg / zi din alimente fortificate sau cel puţin 10 mcg / zi dintr-un supliment. În Romania se găsesc alimente fortificate (cereale, lapte de soia, fulgi de drojdie etc.). De asemenea, puteţi cumpăra vitamina B12 din farmacii, sub formă de cianocobalamina (forma cea mai uşor de absorbit). Producătorul farmaceutic Zentiva obţine vitamina B12 din cultura de bacterii, fiind potrivită pentru vegani. Produsul se administrează în mod normal prin injecţii, dar se poate administra şi pe cale orală dacă îl dizolvăm în apă sau alte lichide şi apoi le consumam zilnic, astfel încât într-o luna de zile să consumăm cam trei fiole de 1000 mcg. Sticla se păstrează la întuneric şi răcoare. Este bine să consumăm cantităţi mai mici pe parcursul unei zile, pentru că se absoarbe mult mai bine. Putem adăuga B12 în salate, ceai – dar nu se fierbe şi nici nu se adaugă la hrana fierbinte. 100 mcg luate o singură dată pe zi sunt mai mult decât îndeajuns pentru un adult. Nu vă îngrijoraţi dacă depăşiţi limita, vitamina B12 este eliminată în mod natural de către organism atunci când se găseşte în exces. În plus, rata absorbţiei scade foarte mult când se administreză în cantităţi mari. Pentru mai multe informaţii utile consultaţi şi aici.


GRĂSIMILE ÎN REGIMUL VEGETARIAN

Alimentele bogate în grăsimi, precum alunele, nucile şi seminţele (şi untul lor) sau avocado, canola şi măslinele ar trebui să se regăsească în lista noastră de cumpărături, fiind reprezentative pentru o dieta sănătoasă. De asemenea, acestea reprezintă o sursă de energie substanţială, sigură şi sănătoasă.

Vegetarienii trebuie să se asigure ca includ în dieta lor o sursă zilnică de acid linolenic (singurul acid gras esenţial – omega-3). Acizii graşi omega-3 au proprietăţi anti-inflamatoare, opresc coagularea sângelui în artere şi scad colesterolul. Vegetarienii ar trebui să consume cam 2,2 g zilnic la o dieta de 2000 de calorii. Acidul linolenic se găseşte în:

  • nuci (3,35 g/50g)
  • ulei de nuci (1,6 g/lingură)
  • tofu sau boabe de soia (1,6-2 g/ceaşcă)
  • semite de in măcinate (2.1 g/lingură)
  • ulei de in (2,7 g/linguriţă).

Pentru vegetarienii stricţi, cea mai la îndemână sursă de omega-3 este uleiul de in (o linguriţă pe zi, maxim două). Uleiul de in se găseşte la plafar sau magazinele cu produse naturiste. Poate fi adăugat la mâncarea caldă, însă prin gătire se distruge acidul linolenic. Trebuie păstrat la răcoare, în frigider. Atenţie însă, dacă are miros de vopsea înseamnă că este deja rânced.



IODUL ÎN DIETA VEGETARIANĂ
Deoarece cantitatea de iod din plante variază foarte mult în funcţie de regiunea în care acestea au fost cultivate, vegetarienii care nu consumă aproximativ o linguriţă de sare iodată pe zi ar trebui sa ia zilnic un supliment de 100-150 mcg (sau multivitamine care conţin cantitatea aceasta) pentru a preveni deficienţa de iod. Nu consumaţi mai mult de o linguriţa de sare iodată pe zi (sau suplimente care conţin mai mult de 150mcg), pentru că este mai periculos consumul de iod în exces.

Doza Zilnică Recomandată
pentru veganii (vegetarienii stricţi) adulţi
Limita superioară
Calciu 1,000-1,300 mg 2,500 mg
Vitamina B12 3-100 mcg (2) Nu există
Vitamina D 5-15 mcg 50 mcg
(200-600 UI) (2,000 IU)
Iod 75-150 mcg (3) 1,100 mcg
Omega-3 2.2-3.3 g (4) Necunoscută

S-ar putea sa te intereseze si:

{ 23 comentarii… citeşte-le mai jos sau adauga comentariul tău }

valentin 5 octombrie 2010 la 20:04

da friptura si berea nu le contine pe toate?

Răspunde

adisandu 5 octombrie 2010 la 20:35

ba da doctore, stim ca leguma nationala este porcul…

Răspunde

LORENA 22 octombrie 2010 la 1:52

regimul vegetarian crezi te-ar putea ajuta sa oferi dragoste mai multor femei decat exista pe planeta????? :)

Răspunde

adisandu 22 octombrie 2010 la 2:56

Pe planeta?!… :-o In univers, draga Lorena! ;)

Răspunde

LORENA 22 octombrie 2010 la 1:53

unii sunt de parere ca dragostea este doar pentru persoane speciale in viata fiecaruia

Răspunde

eu 31 octombrie 2010 la 8:02

It has been discussed whether Einstein was or wasn’t a vegetarian. The latest indications suggest that Einstein was vegetarian only for the last year or so of his life, though he seems to have supported the idea for several years prior to practising it himself.

“‘So I am living without fats, without meat, without fish, but am feeling quite well this way. It always seems to me that man was not born to be a carnivore.’

The previous quote was from a letter written to Hans Muehsam, and dated March 30, 1954, which was about 1 year before Einstein died. This indicates he adopted a vegetarian diet at the end of his life. Previously, on August3, 1953 Einstein had written the following in a letter to Max Kariel, suggesting that he was still eating meat at that time:

“I have always eaten animal flesh with a somewhat guilty conscience.”

Răspunde

Maria 7 ianuarie 2012 la 23:39

Draga Adi,
De o luna de zile consum doar vegetale si doresc sa suplimentez cu vit. B 12 si vit.D; am incercat sa comand la firma Zentiva pe care o recomanzi si nu am reusit sa gasesc produsele; Poti sa ma ajuti? Te rog.
Apreciez mult articolele dumitale.
Cu respect, Maria.

Răspunde

adisandu 8 ianuarie 2012 la 14:08

Buna Maria,

Zentiva produce SICOVIT B12 care este o solutie injectabila. Din cate stiu aceasta poate fi diluata in lichide si luata si pe cale orala. De asemenea, exista o polemica intrega pe marginea existentei vitaminei B12 in alimente vegetale precum spirulina sau alte alge marine.
Mai multe poti citi aici http://adisandu.ro/vegetarianism/vitamina-b12-in-alimentatia-vegetariana-alimente/

Multumesc pentru vizita si te astept cu un feedback!

Adi

Răspunde

Maria 14 ianuarie 2012 la 0:30

Multumesc pt ajutor si promptitudine. Am citit multe articole din saitul tau si mi-au fost folositoare; de asemenea am urmarit cu placere cele 2 parti video referitoare la studiile Dr Campbell. De curand am citit pe internet cartea lui “Sanatatea prin hrana” (Studiul China); este deosebit de interesanta. O alta carte utila este “Sa traim sanatos fara toxine” de Robert Morse. Daca esti interesat, spune-mi si-ti trimit saiturile.
Pe curand, Maria.

Răspunde

Dan 27 mai 2012 la 10:31

Cand faci tofu acesta se poate prepara si cu sulfat de magneziu.Calciu si magneziu merg bine impreuna.Pt calciu,eu mai adaug,gluconat de calciu,nu folosesc sulfatul de calciu.Ambele le cumpar de la un magazin veterinar cu medicamente pt animale.Le dizolv in apa rece si le adaug la laptele de soia fiert.Un alt secret,nevegetarian pt a avea tofu gust bun,e ca dupa presarea pt eliminarea lichidului,sa-l tii o zi la frigider in zer animal in care s-a dizolvat sare de mare.Iodul precum si multe alte minerale se mai poate lua din algele marine.Fierul si alte minerale se pot lua usor din polen si din sucuri verzi ,precum si din alge (cum am mai scris).Calciu se ia din:diverse produse si mai ales:tofu si laptele crud de susan.Problema e ca are nevoie de vit D si mai precis D3 pt asimilare.Cand e soare,nu-i problema.Apare problema cand lipseste(lunile de iarna).Recent americanii au concentrat un extract dintr-un anumit tip de licheni si au obtinut vit D3.Problema e ca la noi nu a intrat pe piata.Pana atunci e mai bine sa consumi lactate ,ou pt a-ti suplini dieta mai ales pe timp de iarna.Asa o suplinesti intr-un stil mai nonviolent.Ar trebui ca galbenusul si branza,iaurtul sa fie crude pt a pastra vitaminele si pastrate la intuneric si frigider.Fara a avea elementele nutritive necesare,veganii risca sa pateasca ca si mine:li se transparentizeaza dintii,maselele si li se cariaza.Iar daca persista,organismul va fura calciu si din oase.Poti sa bagi calciu in tine cu tona,ca mai e necesar si sa se asimileze.Deaceea sunt deficienti cu absorbtia calciului si printre cei care consuma lactate.Explicatia este ca au fost prea bine incalzite si vitamina necesara a fost distrusa.Reminiscente de la d-nul Pasteur.

Răspunde

Dan 30 mai 2012 la 19:23

O sa incerc sa fac si eu o expunere,pe cat posibil sintetica asupra vegetarianismului in lumina cunostintelor actuale si a ceea ce cred eu ca e bine(deci e o parere personala).Am incercat sa pun la cap lucrurile astfel incat sa iasa bine din cat mai multe puncte de vedere.In primul rand trebuie sa luam vegetarianismul nu neaparat ca si o restrictie desi in fond e o restrictie de la produsele animale(dupa mine gresit se confunda vegetarianismul doar cu restrictia de a consuma carne,dar e liber la oua si lactate si s-a inventat un nou termen absurd pt vegetarienii numit vegan(care consuma doar vegetale).Aceasta nu a facut decat sa zapaceasca oamenii si sa nu corespunda termenul cu faptul ca atare(deaceea e si zapaceala).In primul rand,daca practici vegetarianismul(nu am sa-i spun veganismul),trebuie sa te rezumi la produse vegetale dar astfel incat sa nu-ti faca rau .Vegetarianismul,prost dirijat,e sigur ca duce la o serie de carente.Conditiile pt a-l aplica intr-un mod sanatos sunt:in primul rand diversitatea,apoi stilul de gatire(preparare) care trebuie sa fie in curatenie,crud unde se poate,fiert in aburi si copt,mai putin cu prajeala si grataritul,apoi sa fie indestulator dar nu in exces,conditiile in care au fost obtinute alimentele,daca sunt placute la gust si de ce nu si aspect(cat e posibil).Diversitatea e necesara pt a avea toata gama de principii nutritive ,incepand cu proteinele(aminoacizii esentiali si mai putin esentiali) ,carbohidratii,lipidele,vitamine,enzime,minerale,anumite substante necesare sanatatii noastre.Stilul de gatire,prezerveaza aceasta diversitate si ni le fac accesibile(nu trebuie sa ne chinuim sa mancam ceva ce nu ne face placere,nu ne pica bine).Cantitatea ar trebui sa fie atata cat e necesara organimului incat sa se simta bine si sa fie sanatos.In acelasi timp cat consumam alimentele in functie de nevoi,trebuie,se intrepatrunde de fapt si cu calitate,gustul lor.Conditiile in care au fost obtinute alimentele se refera in primul rand la calitatea lor,la bogatia in elemente nutritive cat mai diverse si in cantitate mai mare si la prezenta sau absenta diverselor tipuri de poluare existente.Am sa dau o lista cu plante care nu ar trebui sa lipseasca din meniul unui vegetarian astfel incat sa nu se ajunga la carente nici macar in regim de munca grea sau culturism.Pe langa acestea,bineanteles ne mai folosim de diversitatea de vegetale existente,neenumerate:legume,verdeturi,fructe,condimente,unele frunze si flori comestibile,ciuperci.Atentie ca sunt si frunze,flori,ciuperci otravitoare si destul de multe.De ex. nu se pot folosi solanaceele(frunze,flori) in consum deoarece contin solanina(cartofi,ardei,vinete,rosii),nu se pot folosi frunzele de leandru,lacrimoare,salatica(la inflorire),leurda(la inflorire) si multe altele,precum nici cele stropite cu pesticide.Iata lista mea:soia(dar e bine sanu fie modificata genetic).Se poate consuma traditional(tofu,tempeh,miso,sos de soia,proteina de soia) dar si suc din lastari sau frunze diluat cu apa(stilul crud);
-mazarea;fiarta in aburi sau daca e foarte proaspata,verde se poate lasa in apa la soare si consuma cruda in amestec cu ulei,usturoi,etc.Deasemenea se poate folosi sucul diluat cu apa obtinut din frunze.In toate leguminoasele,in frunzele lor,in sucul lor crud vom avea pe langa clorofila,minerale,enzime,vitamine,si proteine .
-fasolea;
-orezul brun;
-stirul:sub forma de suc de frunze(contine multa metionina si lizina).Deasemenea semintele fierte ca orezul(e un fel de Quinoa care se gaseste si la noi in tara).I se mai spune stiintific amaranthus.Contine 5% un ulei care inhiba tumorile canceroase care din pacate nu se gaseste probabil atat datorita lipsei cererii cat si randamentului scazut de extragere si pretului mare la care ar trebui sa se vanda.
-Frunzele de dud alb:se ocupa de buna circulatie a sangelui nostru in organism si actioneaza reducand usor glicemia.Se poate face un extras cu storcatorul de viteza mica din aceste frunze,bine spalate inainte.E ca un gel gros asemanator celui de aloe atat ca nu e amar si trebuie diluat cu apa inainte de consum.E chiar placut la gust mai ales daca il dregi cu ceva stevie si suc de lamaie.Ar putea fi folosit si pe post de gel de aloe amestecandu-l cu pulbere de orz verde(astfel ar reduce aciditatea organismului,iar forma de gel ar unge si proteja tubul digestiv,eventual se mai poate combina cu suc extras cu acelasi aparat din flori de salcam pt oprirea arsurilor,iar daca in loc de diluare cu apa am folosi argintul coloidal am avea un efect si mai puternic in caz de gastrite,reflux.Totodata sucul de dud alb frunze ,contine aminoacidul numit arginina care impreuna cu aminoacidul numit alanina ce se gaseste in:fasole,legume,nuci,soia,cereale integrale reduce placa arteriala.;
-aliaceele(ceapa,praz,usturoi).Pt cine nu le suporta crude,se pot consuma:fierte,fierte in aburi,sau se poate inghiti un catel de usturoi ca pe o pastila(asa va fi mai tolerabil).;
-fructele de padure sub forma de suc crud(se blenduiesc cu apa si apoi se filtreaza sau se folosesc alte metode pt a le consuma crude).Sunt foarte importante pt bogatia in vit:A,C,E si altele.Deasemenea ele lucra pt imunitatea noastra,vedere si contra fragilitatii capilarelor noastre.Se remarca in special prin marea bogatie de vitamina C dar si de licopen.;
-sarea de mare,algele in special pt aportul de iod;
-oleaginoasele(nuci,in,canepa,migdale,susan,dovleac,alune,fl.soarelui,mac,susan,rapita),in special pt o gama de aminoacizi,minerale:calciu,magneziu,cupru,etc,cat si pt uleiul existent(mai putin cel de floarea soarelui care e prea dezechilibrat(prea mult omega 6 si prea putin omega 3).Daca aveti ceva cu ce sa extrageti uleiul,se poate scoate uleiul din acestea,iar apoi se lasa peste noapte in apa,devenind asa mult mai digerabile .Uleiul de floarea soarelui s-ar putea folosi in alta directie,iar uleiul din celelalte tipuri de oleaginoase se poate folosi pt consum dar cu masura.Nu e nevoie de o cantitate prea mare de grasime.;
-cerealele integrale,cerealele germinate si sucul din lastari verzi de cereale(pulbere de cereale verzi care exista in comert sau sucul pe care ti-l extragi din lastari de 10-15 cm).Contin toate proteine,aminoacidul glutamina(care reface mai repede corpul dupa efort fizic),minerale:Ca,Zn,Mg,Fe si multe altele,enzime si vitamine iar Sucul sau pulberea contine si multa clorofila.;
-banane,curmale(dar este existent si in oleaginoase) contin aminoacidul triptofan care sunt bine a se consuma seara cu cateva ore inainte de culcare la fel cum omnivorii e bine a consuma peste sau lapte(contin triptofan) la masa de seara deoarece favorizeaza somnul.;
-polenul dizolvat in apa,ca si un supliment dimineata sau la amiaza.Contine o mare varietate de vitamine,20 de aminoacizi din cei 22,imbunatateste sigur structura sangelui favorizand eliminarea anemiei,se spune ca are de 20 de ori mai multa vitamina A decat morcovii,are rutin care ajuta cand avem fragilitate a vaselor sanguine,venelor.
-as mai baga aici si gelul de aloe vera proaspat preparat si consumat.
Toate acestea au(printre altele) o anumita cantitate de vit.B12 si Vit D,dar se spune ca B12 s-ar putea sa fie prea putina mai ales acolo unde se folosete agricultura chimizata si nu cea ecologica.Deasemenea cantitatea de vitamina D ar fi destul mai ales daca ne-am expune un timp(nu e nevoie se spune decat de 15 minute zilnic) la soare pt a transforma vit D in D3.Problema e ca in timpul iernii,nu pre e soare si nu ne prea expunem si cand este si atunci am avea nevoie de suplimente de siguranta de vit B12 si D3.D3 extrasa din vegetale am mai scris ca exista in S.U.A. dar nu la noi.B12 se gaseste pe situl Ligiei Pop la vegan mall(categoria de produse de vanzare).Triptofanul semai gaseste in:mazare,soia,fulgi de ovaz.Glutamina se mai gaseste in:varza,sfecla rosie(se poate consuma atat radacina cat si frunzele sub forma de suc crud(dar atentie la diabetici dar si oamenii fara probleme ca are un continut mare de glucide repede asimilabile si trebuie baut in cantitati mici si diluat cu apa),fasole,gluten din grau din care se face seitan(pe care-l folosesc si culturistii vegetarieni) pt a se reface mai repede.Cei care au tot felul de intolerante,alergii la diverse produse cum ar fi:alune,gluten,soia,capsuni,fragi,telina,polen vor trebui sa le evite.Nu inseamna ca trebuie sa mancam de toate intr-o zi si nici ca trebuie sa mancam cu nemiluita.Cert e totusi ca la cei cu munci fizice grele sau la culturisti,consumul de proteine,pt ca organismul sa faca masa musculara si sa se refaca e mai mare si cuprinde pe langa grupa aminoacizilor esentiali si pe cea a celor mai putin esential si in special:arginina,taurina(care are precursori:metionina si cisteina),alanina si glutamina.Pt informare,metionina se gaseste in frunzele de stir(sucul crud) de cateva ori mai mult decat in soia.Deasemenea se mai gaseste in :fulgi de ovaz,polen si suc de alte frunze verzi.Cisteina,in vegetale se gaseste in:aliacee,broccoli,fructe si polen.

Răspunde

adisandu 30 mai 2012 la 22:48

Da, foarte utile informatiile expuse de tine aici. Nu stiam ca leurda poate fi toxica atunci cand este culeasa la inflorire.

Răspunde

Dan 31 mai 2012 la 12:08

Cateva plante in care se gaseste B12(e drept in cantitati mai mici).Informatiile sunt gasite prin diverse carti,internet.In unele parti nu se dau la compozitie vit B12 cel mai probabil tocmai din cauza ca se gaseste in cantitate foarte mica.Ideea e ca din putin cate putin se poate ajunge la satisfacera nevoilor.Se gaseste B12 in :polen,urzica,gel de aloe vera,spanac,cereale germinate,catina,drojdie de bere,drojdie inactiva.Probabil,dupa rezultatele in tratarea anemiilor ,polenul contine cel mai mult.Deasemenea se mai gaseste in alge si in spirulina dar in legatura cu spirulina avem controverse,spunand unii ca in fond impiedica absorbtia realei vitB12.Am uitat sa scriu un lucru despre polen.Polenul are o reactie alcalina si la fel ca si:o parte din legume si sucurile crude de lastari de cereale(sau pulbere de cereale verzi),ajuta la alcalinizarea,echilibrarea ph ului organismului.Deasemenea se scrie despre polen ca luat in doze mici(15-20 de grame/zi pt omul obisnuit(cu activitate fizica normala) si pt cel cu diabet) nu-i va afecta negativ ,ci dimpotriva.Pt cine doreste sa se informeze gratis despre flora spontana a Romaniei,cand se culege si cum se pregatesc produsele respective,dau mai jos un link:
http://es.scribd.com/doc/87791811/Plantele-Aliment-Are-Din-Flora-Spontana-a-Romaniei

Răspunde

adisandu 31 mai 2012 la 12:50

Buna Dan,

Un biochimist mi-a spus ca nu putem digera polenul…

Răspunde

Dan 31 mai 2012 la 14:39

Si chiar il crezi?.E imposibil sa fie adevarat.In primul polenul e un amestec de aminoacizi,miere,vitamine,enzime si minerale.Daca-l lasi un timp in apa si-l amesteci,dupa cateva minute se va dizolva in apa si va fi foarte usor de asimilat.Eu am folosit polenul si am stat intotdeauna bine cu globulele rosii din sange.Tot ce se dizolva in apa,e usor sa se asimileze si de catre organism mai ales ca aici e un cocteil cu de toate.Polenul nu e fibra insolubila cum e celuloza.Nu exista nici un motiv real pt a nu putea fi asimilat.Pe deasupra,sunt studii care au aratat marirea rezistentei la efort a sportivilor care au consumat mai mult polen decat omul obisnuit(sportivii au mers cu pana la 50 grame/zi),iar in alta ordine,e absurd sa fie de vanzare de zeci de ani polen in comert,ca doar nu o fi de florile marului.Exista o singura contraindicatie,pt cei cu alergie la polen.Dar cati sunt acestia?.O minoritate.Ceilalti pot sa-l incerce linistit si sa vada pe propria lor piele daca nu se digera.

Răspunde

adisandu 31 mai 2012 la 15:28

Dan,

Nu sunt de meserie, asa incat nu am putut sa-l contrazic ferm, pe moment. Ulterior am cautat informatii despre subiect si am descoperit niste studii efectuate in acest sens. Studiile au fost efectuate pe diverse specii de plante si s-a dovedit faptul ca organismul uman putea sa digere doar partial substantele existente in polenul supus testului: pentru unele doar 3% din carbohidrati, pentru altele doar 20% din proteine etc. Eu am consumat polen crud pentru mult timp, mai ales dimineata. Trebuie sa spun ca imi conferea o stare de satietate deosebita si ma energiza.
Si inca ceva. Doar o sugestie. De ce ai mereu o adresa de mail diferita? Astfel trebuie sa-ti aprob de fiecare data comentariul, inainte de a aparea efectiv. Daca ai folosi aceeasi adresa, autorizarea s-ar face o singura data si, ulterior poti adauga comentarii fara a mai fi nevoie sa fie aprobate de administrator.

Numai bine,
A.

Răspunde

Dan 6 iunie 2012 la 14:39

Despre alimentatia folivora si florivora
Articolul nu se vrea a fi o noua dieta si nici ceva ce tine de vegetarianism ci mai mult o includere in alimentatia noastra a unor alimente mai putin utilizate.In general frunzele contin:celuloza,apa,minerale,vitamine,enzime,glucide,proteine,lipide precum si multe alte substante:tanin,acizi,clorofila,etc.Florile contin si ele celuloza ca si frunzele dar nu contin clorofila,iar in schimb contin tot feluri de uleiuri esentiale care sunt aromele de care ne folosim.In cazul florilor,se va avea grija sa nu se consume de catre cei alergici la polen sau uleiuri esentiale.Deasemenea atat in cazul frunzelor cat si al florilor se va avea grija sa fie bine spalate sub jet de apa,sa nu contina ganganii,ramurele,sa nu fie culese cele care s-au stropit cu pesticide.Unele plante intens aromate pot sa provoace socuri la persoane sensibile,cum ar fi faptul ca unii au sensibilitate la telina(ca un exemplu).Sucurile din frunze sau flori se consuma in general diluate cu apa.Cand se face suc din plante urzicatoare cum ar fi:urzica vie,se va face din plante cat mai tinere,pana la 15-20 cm inaltime si in general desi se poate folosi intreaga planta(inclusiv radacina bine spalata) e mai bine sa se foloseasca doar varfurile,iar sucul sa se dilueze cu de 5 ori sau mai multa cantitate de apa.Daca nu ne place gustul,putem sa adaugam un indulcitor:stevie,miere,xylitol si suc de lamaie.Unele plante nu e bine a fi consumate in perioada de inflorire deoarece planta fabrica substante toxice:salatica(am incercat odat si m-a durut gatul o perioada),podbalul la inflorire,leurda la inflorire(dar nimeni nu ar bea suc de leurda,ea se consuma fiarta sau ca adaos la salate de cruditati).Pe de alta parte nu trebuie sa confundam plantele(leurda cu altceva).Deasemenea mai sunt plante care niciodata nu trebuie incercate:leandrul,lacrimioarele si altele care sunt otravitoare.Intoxicatii se mai pot face cu secara daca planta a fost atinsa de cornul secarei.Trebuie sa avem grija ca plantele folosite sa fie comestibile si sa nu fie bolnave(sa fie atinse de tot felul de ciuperci,bacterioze,viroze) pt ca altfel riscam sa ne imbolnavim.Plantele nu trebuie sa fie vestede.Cand scoatem sucul din ele cu un storcator la viteza mica pt frunze(manual sau cu motor),trebuie ca plantele sa fie bine spalate si nu trebuie decat usor scuturate sa mai ramana apa pe ele in care sa se absoarba principiile nutritive.Imediat dupa obtinerea sucului,se introduce intr-un recipient de sticla inchisa la culoare(cel mai bine),se dilueaza cu apa si se regleaza gustul si se tine la frigider.Pt. consum,se pune intr-o cana si se lasa un timp sa se mai incalzeasca la temperatura camerei.Se consuma de 2-3 ori pe zi,observand reactiile organismului si adaptandu-ne la ele.Florile cu o consistenta delicata,florile subtiri,se consuma in salate(toporasi,flori de pomi fructiferi,etc),cele cu o consistenta mai grosiera:soc,salcam se consuma prin extragerea sucului.Sucul din flori de soc are un gust 50 % de soc si 50% de polen.I se adauga:apa,miere si suc de lamaie (sau pasta de macese crude)putandu-se lasa un timp la intuneric intr-un loc mai calduros fermentand si transformandu-se intr-un fel de hidromel de soc.In general:plantele,florile,frunzele,fructele cu arome mai puternice si consumate mai des,in timp duc la reactii de respingere di partea organismului,deaceea e bine sa variem,diversificam,schimbam mai ales plantele prea aromate.Flori ce se pot folosi:iasomie,caprifoi,trandafir de dulceata,toporasi,maces,barba caprei,viola tricolor,nuferi galbeni,nalba,papadie,urzica alba,galbenele,cicoare,salcam,flori de pomi fructiferi(inspirat din ce am gasit pe internet despre obiceiurile popoarelor,ale noastre si din experienta proprie).Atentie,sa nu se consume:flori,frunze de plante din familia solanaceelor deoarece acumuleaza substanta numita solanina(rea la gust si otravitoare):ardei,tomate(rosii),cartofi,vinete.Sucurile din frunze se mai pot dilua si cu sucuri de:mere,pere,sau mai sanatos,cu nectarul acestora din fructul integral(pulpa si coaja bine spalata) sau cu nectare din fructe de padure preparate la rece(catina,maces,afine,mure).Voi enumera multitudinea de plante(frunze) verzi care se pot folosi:familia varzoaselor:conopida,varza,broccoli,gulii,gulioare,kale;frunze de radacinoase:morcovi,patrunjel,telina(atentie pt cei care nu o suporta),sfecla rosie:deasemenea:creson,salata,macris,spanac,andive,papadie,vreji de pir bine spalati,patlagina,iarba grasa,stevie,stir,cicoare,mustar,trifoi,lucerna(cea tanara sau mai bine lastari),coacaz,zmeur,fragi,capsuni(dar bine spalate fiindca se folosesc cam multe pesticide),menta(dar in cantitate mica),lastari de diverse:broccoli,ridiche,orz,alte graminee,floarea soarelui,etc.;
frunze de dud alb,marar verde,coada caluli,roinita,aloe vera,loboda,frunze de podbal tanar cat nu a facut flori,frunze de porumb,fasole,dovlecei,pepeni,salcie plangatoare,urzica vie,frunze de fag culese primavara,maces,paducel,par,vita de vie,corcodus,mazare,soia,alge inmuiate peste noapte(daca sunt uscate).Frunzele leguminoaselor,stirul,dudul si altele contin o cantitate mai mare de proteine.Deocamdata e bine sa facem incercari doar cu aceste plante.

Răspunde

Dan 13 iunie 2012 la 15:50

Trucuri ce ne pot face mai sanatosi
Am fost inspirat din experientele si cautarile mele dar si de pe internet.In primul rand se stie ca noi suntem mari consumatori de cereale,cartofi,orez mai putin si deasemenea mai ales in randul sexului feminin de produse zaharoase:prajituri,torturi,ciocolati si altele.Toate acestea,in mod clasic(zahar,faina alba,oua din belsug),duc la:obezitate,diabet iar deaici calea e libera pt tot mai multe boli si agravarea celor existente.Pe de alta parte,am citit cartea lui Killian despre asocierile corecte alimentare,alte carti despre compozitia alimentelor,indicele glicemic,despre culturism si multe altele.Am facut si tot felul de experimente in dorinta de a ajunge la un capat in privinta sanatatii si am ajuns la unele concluzii practice:
-1.in loc sa ne obosim sa consumam grau incoltit,greu de digerat mai bine consumam un pahar sau mai multe cu suc de lastari de cereale sau din pudra de cereale iar uleiul existent in cerealele incoltite,sa-l inlocuim cu o lingura de ulei de grau incoltit( existent in magazinele naturiste la pret relativ mic) luat dimineata inainte de a manca ceva.In timp ne ajuta sa scadem trigliceridele natural;
-2.cu un storcator cu presare la rece la viteza mica,sa ne facem suc din salata verde proaspat spalata.Reduce glicemia cu pana la 30%.Deasemenea pt acest caz mai sunt bune cele de:frunze de dud,mure,afine,etc.
3.Aici am de scris mai mult.E vorba de alimentatia sanatoasa in privinta carbohidratilor din :cereale,cartofi,porumb,orez,zahar,miere,,fructe cu o cantitate mare de zaharuri(prune,stafide,curmale,struguri si altele).Se stie ca toate acestea in exces,produc dereglari metabolice,obezitate,diabet, mai ales daca nici nu avem o activitate fizica mare si o genetica buna.Vorbim acum de diabetici dar acestea se aplica si omului sanatos,obez.Zaharurile recomandate sunt:stevia(nu are calorii,ajuta organismul diabeticilor),fructoza,xylitolul(pe langa indicele glicemic scazut,regleaza pozitiv si ph ul din gura impiedicand formarea cariilor dar e f.scump),mierea nu e recomandata decat in cantitati mici(1-2 lingurite/zi cand nu consumam si alte glucide in cantitate mai mare(trebuie sa ne raportam si la restul de glucide consumate)).Dintre fructele recomandate pt diabetici de O.M.S. amintim:fructele de padure in primul rand(afine,macese,catina,mure,zmeura),capsunile,merele,perele,ciresele,visinele,piersici,caise,kiwi,lamaie,portocale.Dar toate acestea in cantitati moderate.Cerealele,cartofii,porumbul,orez,zahar,miere au un indice glicemic mare si deaceea ca suntem sau nu suntem bolnavi,trebuie sa stim cum sa jonglam cu ele.In primul rand,un efort mai mare fizic necesita cantitati mai mari de alimente din toate cele 3 grupe decat la omul cu o activitate moderata sau slaba.Raportul dat de catre specialisti(si nu fanteziile de pe Youtube) este:carbohidrati intre 50 si max 60 %,proteine undeva pe la 30 la suta iar lipide undeva pe la 10-20 la suta.La lipide e bine ca ce consumam sa fie de calitate si sa ne aduca necesarul de principii nutritive:vit.D,E,prov A,omega 3 cat mai mult si sa fie in cantitate mai mica grasimile saturate.Putem consuma lactate putin degresate(dar nu de tot),galbenusuri(dar nu prea multe),iar daca suntem carnivori sa ne ferim de cele din carne,mai putin de cele din peste care contin omega 3.Uleiul presat la rece e de dorit a se consuma dar nu pre mult(in general 1-2 linguri pot fi destule pt omul cu activitate normala fizica,in caz de munca grea ,se poate mari consumul de grasime).Culturistii au la mare cinste printre alimentele care le aduc cele necesare:zerul si albusul fiert.Aceasta deoarece nu au colesterol si sunt proteine complete usor digerabile plus ca aduc calciu pt sanatatea oaselor(trebuie amintit ca avem nevoie de cantitati adecvate de vit D(peste sau lactate(smantana,unt) sau galbenus dar doar atat cat e necesar,excesul putand duce la formarea pietrelor la rinichi.In privinta cartofilor,e bine sa-i consumam:fierti sau copti si in cantitate mica cu salate si ciuperci,fasole verde(nu cu carne si alte proteine).Orezul e mai bine sa fie de tipul orezului brun sau sa adaugam tarate la fierberea lui si sa fie consumat in cantitati mici.Porumbul,mamaliga sa se faca cu tarate(amestecam faina de porumb cu tarate).Soia:ea are o cantitate mai mare de proteine dar e bine cand folosim soia texturata,sau okara(ce ramane dupa filtrarea laptelui de soia in procesul obtinerii sale) sa se amestece cu tarate.Cerealele:sa se foloseasca in primul rand faina integrala si nu cea alba.Si asa integrala fiind ,sa-i mai adaugam:tarate si faina de gluten(exceptie la cei alergici).Faina sa fie cu un indice glutenic cat mai mare(650 sau si mai mare,adaugandu-i si noi faina de gluten).Cand facem paste,galuste(gris cu tarate si eventual si faina de gluten,albusuri si un singur galbenus) sa folosim acest tip de faina,un galbenus si mai multe albusuri.Si acuma sa explicam logica acestor schimbari.Adaugand tarate facem urmatoarele:scadem putin procentul de carbohidrati,adaugam minerale,facem ca insulina sa se verse mai incet pt digestie(sa nu fie o secretie exagerata de insulina),ne tine un timp mai mult de foame(satietate) fara a apela prea repede la suplimente.Rolul glutenului si al albusurilor mai numeroase:se micsoreaza procentul de carbohidrati si se mareste cel de proteine,se reduce indicele glicemic si organismul poate rasufla mai usurat,satietatea e si mai mare,am spus sa se foloseasca mai multe albusuri din cateva motive:nu au colesterol,e nevoie neaparat pt legare,sunt proteine esentiale complete si usor digerabile,deaceea am marit cantitatea de albus in defavoarea celui de galbenus.Gustul lor e f. bun,sunt satioase si sanatoase,se poate trage sub forma de :taietei lati sau ingusti si subtiri(sunt usor prelucrabili),problema e ca nu au un aspect frumos chiar daca punem colorant natural si folosim ou de la tara care are o culoare mai intensa.Cantitatea de:tarate si gluten din amestec ne-o vom stabili in timp si dupa cum ne simtim.In alta ordine de idei,facand :galuste,paste,paine si altele cu fainuri mai bogate in :proteina(gluten) si tarate,putem sa facem mai acceptabil o asociere cu proteine animale(de exemplu branza,tofu),deoarece proteinele vegetale se asociaza bine cu cele animale,favorizand procesul mai usor de digestie.Nu suprasolicitam pancreasul sa secrete atata insulina,ne saturam cu o cantitate mai mica de alimente.E drept ca trebuie sa gasim o alta folosinta pt galbenusurile ramase.In privinta proteinelor,se poate spune ca ar trebui sa fie undeva de la jumate la doua treimi de provenienta animala si restul vegetala.Trebuie sa fim atenti folosind aceasta proportie,la cantitatea de grasimi ingerate pt a nu fi prea mare.Culturistii si cei cu o activitate fizica mare,folosesc o cantitate mai mare de proteine decat omul cu o activitate fizica normala.Daca depasesti consumul de proteine adecvat tie,pot aparea probleme cu rinichii,etc.Deasemenea un consum mult prea redus necesarului propriu,duce la probleme de sanatate.Cei care sunt total vegetarieni,trebuie sa consume o cantitate indestulatoare de proteine diversificate din plante:cereale(glutenul sau alt gen de proteine la cerealele fara gluten),soia si leguminoase,sucuri de frunze,nuci de tot felul fiindca astfel se completeaza proteinele unele cu altele si devin proteine complete,e vorba de consumul de-a lungul unei zile,nu neaparat la aceeasi masa.Deasemenea,vegetarienii si nu doar ei ,ar putea consuma mai des(dar nu in exces):tofu,miso si mai ales tempeh deoarece acestea sunt niste proteine care prin fermentatie s-au descompus la aminoacizi si au devenit mai usor digerabile.Alt truc in ceea ce priveste sfaramatura cruda de boabe de cerale integrale pt a le face mai usor acceptabile,e sa le amestecam cu fructe care ajuta la digestia proteinelor:kiwi,ananas,papaya si putin indulcitor natural bun atat pt oamenii sanatosi cat si pt cei diabetici.Dupa un tip ,ele se inmoaie si devin mult mai usor de consumat.Deobicei nu se recomanda amestecul de fructe cu altceva dar in acest caz,prin sucurile lor,ajuta la digestie.

Răspunde

adisandu 13 iunie 2012 la 15:57

Dane,

Observ ca esti foarte pasionat de scris. Nu vrei sa devii Contributor pe acest blog? Iti pot deschide un cont. Daca esti de acord, iti ulterior mai multe informatii.

O zi buna!

Răspunde

Dan 13 iunie 2012 la 17:45

Multumesc de invitatie, dar tot ce era esential s-a cam scris. Multe din informatii se mai gasesc pe site-ul Ligiei,i ar in rest nu urmeaza decat practica. Pe mine ,desi nu credeam asta,a reusit sa-mi determine niste salturi in cunoastere,chiar tehnica.De multe ori,nu faceam decat sa adun decat informatii si din cand in cand sa mai aplic.Apoi,mi-am cumparat Max juicer impreuna cu o presa de ulei si am inceput sa experimentez(curiozitatea mi-a fost cel mai mare imbold).Asa am descoperit treburile cu alimentatia florivora si folivora mai mult decat din citite.Iar datorita unui deshidrator si altor informatii si experimente,cele cu aromele(bineanteles nu pot sa neg aici si impulsul primit de magazinele naturiste),deasemenea unele metode de tratament , asteptau in mintea mea pana am avut uneltele cu care sa experimentez.Nu e nevoie decat de ceva tehnica,experimentare si mintea lasata libera si flexibila pt tot felul de asocieri.Fiecare poate sa faca asta.Pana la urma Universul cunoasterii se sfarseste la interfata dintre vid si materie,fiinta si nefiinta,fetele nesfarsite ale aceleiasi materii prime transformata in mii de posibilitati.Eu iti multumesc pt deschiderea spirituala intr-o vreme cand multi devin partizani ai unor lucruri,idei marunte(e drept importante pt ei),inchizandu-se la restul existentei,nemaireusind sa observe realitatea ca un ansamblu unitar si interdependent.Cine stie,poate la un moment dat se vor trezi.In orice caz,trebuie sa mai existe oaze de libertate de exprimare,nu doar bisericute,fiecare cu tribul lui.Aceasta e calea spre sectarism,inchistare si indoctrinare.Sa speram ca libertate pe toate formele ei de manifestare,sa nu moara niciodata. Avem nevoie de libertate spirituala,afectiva(neantelegand prin asta libertinajul),economica,intelectuala.Nu-ti face probleme pt ca nu simt nevoia sa mai scriu. Tot ce am avut de spus,am zis.Aici sau pe alte site-uri sau unde a fost necesar. Asa ca eu,din acest punct de vedere sunt satisfacut. Acuma exista destula informatie chiar la liber(din punct de vedere atat material cat si spiritual),trebuie doar sa stii sa cauti,asa ca ,fiecare ar trebui sa se descurce.

Răspunde

adisandu 13 iunie 2012 la 22:52

Oricum, iti multumim pentru toate informatiile de pana acum, iar in cazul in care te razgandesti, nu uita ca usa e deschisa. :)

Răspunde

Andie 4 februarie 2013 la 11:23

Buna Adi,
Ma bucur tare mult ca am dat peste blogul tau, multe articole faine am gasit. Singura mea problema cu piramida de mai sus e prezenta fleicilor de carne, care nu cred ca ar trebui sa apara pe acolo :) In rest, felicitari pentru ca aduci in atentia publicului subiecte asa importante. I’ll keep watching!

Răspunde

adisandu 5 februarie 2013 la 0:32

Buna Andie,

Multumesc. Din pacate nu prea mai am timp pentru ca m-am implicat in alte proiecte. Imi place “nasty vegetarian”. In ultima saptamana am descoperit savoarea prajiturilor vegane. Gusturi absolut sublime!
Mi-au facut cu ochiul cateva si pe site-ul tau. :)
Inspiratie si mult succes in tot ceea ce faci!

Shanti!

A.

Răspunde

Lasa un comentariu

Articolul precedent:

Articolul urmator: