Perseidele în 2010

Perseidele în 2010

by adisandu on 10 august 2010

in Hobby

0 comentarii | 824 VIZITE 

Aşa cum ne-am obişnuit în luna vacanţelor, august, îşi fac apariţia Perseidele.

Acestea reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an şi sunt denumite după constelația din care provin.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut, dâra luminoasă de pe cer fiind lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde atunci când intră în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă putem observa acest fenomen spectaculos, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare sublimează, iar astfel praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Perioada de activitate a Perseidelor este între 17 iulie şi 24 august. În această perioadă se mai pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori care se pare că vin din constelaţia Perseus.

Maximul curentului va fi vizibil pe 13 august la ora 02:30 (ora României), când se vor putea observa cei mai mulți meteori. În noaptea de 12-13 august vom putea vedea cele multe stele căzătoare (aproximativ 100 pe oră), condiţia fiind să ne aflăm într-un loc cer curat, lipsit de lumini parazite. Este indicat un loc la ţară sau la munte, dar nu este ne neglijat şi un loc de observaţii aflat la marginea oraşelor mari. Din zonele cu cer curat, se vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră. Din oraşe se vor vedea circa 10-20 de meteori pe oră.

S-ar putea sa te intereseze si:

Lasa un comentariu

Articolul precedent:

Articolul urmator: