Cele mai comune boli cu transmitere spirituala | Eyes Wide Open Cultivating Discernment on the Spiritual Path by Mariana Caplan

Despre cele mai comune boli cu transmitere spirituala

by adisandu on 22 februarie 2013

in Ezoteric

0 comentarii | 1936 VIZITE 

Mi-a parvenit acest material si am dorit sa-l impartasesc cu voi. Este vorba despre un fragment din cartea Psihoterapeutului Mariana Caplan, scrisa in limba engleza si intitulata “Eyes Wide Open: Cultivating Discernment on the Spiritual Path”.

Autoarea ne informeaza ca urmatoarele 10 categorii nu se vor a fi definitive, dar sunt niste repere pentru a deveni constienti de unele dintre cele mai comune boli cu transmitere spirituala:

  • Spiritualitatea de tip Fast-Food: Aceasta combina spiritualitatea cu o cultura care motiveaza viteza, multifunctionalitatea si gratificarea instanta, iar rezultatul este foarte probabil sa fie o spiritualitate fast-food. Spiritualitatea fast-food este un produs al fanteziei comune, usor de inteles cum ca eliberarea de suferinta conditiei umane poate fi rapida si usoara. Insa un lucru este clar: TRANSFORMAREA SPIRITUALA NU POATE FI DOBANDITA, POCNIND DIN DEGETE.
  • Spiritualitatea gresita:  Spiritualitatea gresita este tendinta de a vorbi, de a ne imbraca si purta, imaginandu-ne cum ar face-o o persoana spirituala. Este un fel de imitare spirituala, care mimeaza realizarea spirituala, la fel cum pielea de leopard artificiala mimeaza o piele de leopard veritabila.
  • Motivatiile confuze: Cu toate ca dorinta noastra de a evolua este veritabila si pura, de multe ori este amestecata cu motivatii mai marunte, incluzand dorinta de a fi iubiti, dorinta de a apartine, nevoia de a ne umple golurile interioare, credinta in Calea Spirituala ca ne va elibera de suferinta si ambitie spirituala, nevoia de a fi special, de a fi mai bun decat, de a fi “Acela”.
  • Identificarea cu Experienta Spirituala: In aceasta boala, ego-ul se identifica cu experienta spirituala si o adjudeca ca si cum ar fi a lui si ajungem sa credem ca integram intelegeri care au rasarit din noi, in anumite momente. In cele mai multe cazuri, aceasta boala nu e definitiva, desi tinde sa tina perioade lungi de timp, in cazul acelora care se cred iluminati  si/sau care functioneaza ca invatatori spirituali.
  • Ego-ul spiritualizat: Aceasta boala apare atunci cand tocmai structura personalitatii egotice devine adanc cufundata in concepte si idei spirituale. Rezultatul este o structura egotica, care este “anti-glont”. Cand ego-ul devine spiritualizat, devenim invulnerabili la ajutor, la informatii noi sau la raspunsuri constructive. Devenim fiinte umane impenetrabile, fiind impietriti in cresterea spirituala, toate in numele spiritualitatii.
  • Productia de invatatori spirituali, in masa!: Exista cateva traditii de curente spirituale la moda care produc oameni care cred ca au ajuns la un nivel de iluminare spirituala sau la starea de maestru, ceea ce este mult peste nivelul lor real. Aceasta boala functioneaza ca si o banda rulanta de spiritualitate: imbraca stralucirea asta, atinge acea intelegere, si – BAM! – esti iluminat si pregatit sa iluminezi si pe altii, intr-un mod asemanator. Problema nu este ca astfel de invatatori instruiesc, ci ca ei se prezinta pe sine ca si cum ar fi obtinut maiestria spirituala.
  • Mandria spirituala: Mandria spirituala apare cand practicantul, dupa ani de munca grea, a atins un anumit nivel de intelepciune si foloseste acesta realizare ca sa justifice blocarea spre alte experiente. Un sentiment de “superioritate spirituala” este alt simptom al acestei boli. Se manifesta ca un sentiment subtil de “Sunt mai bun, mai intelept si deasupra celorlalti, pentru ca sunt spiritualizat”.
  • Spiritul de turma: Descrisa ca si gandirea de grup, mentalitatea de cult sau “boala de ashram“, spiritul de turma este un virus inselator, care contine multe elemente co-dependente traditionale. Un grup spiritual face conventii subtile si inconstiente, privind modul corect de a gandi, vorbi, de a se imbraca si actiona. Indivizii si grupurile infectate cu “spiritul de turma” resping indivizii, atitudinile si circumstantele care nu se conformeaza cu legile nescrise ale grupului.
  • “Complexul celui Ales”: Acest complex nu se limiteaza la evrei. El reprezinta credinta cum ca “Grupul nostru este mai evoluat spiritual, mai puternic, mai iluminat, cu alte cuvinte, mai bun decat alt grup”. Este o distinctie importanta intre recunoasterea ca cineva a gasit calea cea dreapta, invatatorul sau comunitatea potrivita lui.
  • Virusul mortal: “Am ajuns” – Aceasta boala este atat de distrugatoare, incat are capacitatea de a fi terminala si mortala pentru evolutia noastra spirituala. Aceasta este credinta cum ca “Am ajuns” la scopul final al caii spirituale. Progresul nostru spiritual se opreste in punctul unde aceasta credinta devine cristalizata in psihicul nostru, in momentul in care credem ca am ajuns la capatul caii, iar progresul viitor inceteaza.

Surse:
www.huffingtonpost.com
crisscelverde.weebly.com

S-ar putea sa te intereseze si:

Lasa un comentariu

Articolul precedent:

Articolul urmator: