Majoritatea fiintelor traiesc de 5 pana la 8 ori varsta maturitatii. Avand in vedere ca la oameni aceasta este 21 de ani, am putea concluziona ca omul poate avea un potential de viata de circa 170 de ani. Si totusi, cum se face ca, centenarii sunt din ce in ce mai putini? Faptul ca cea mai in varsta persoana inregistrata a fost frantuzoaica Jeanne Calment, care a murit in 1997, in sudul Frantei, la varsta de 122 ani, iar cel mai in varsta om din lume, Moloko Temo din Africa de Sud, are o etate de 134 ani (nedovedita inca), precum si faptul ca numerosi oameni au depasit varsta de 110 ani, ne dovedeste ca nu este doar o simpla afirmatie, ci o realitate posibila.
Conform cercetarilor efectuate de specialistii in geriatrie, cel mai slab organ este rinichiul, care are un potential de viata de cca 300 de ani. Unii specialisti considera ca omul este atat de perfect, incat nu exista nici un motiv pentru care ar trebui vreodata sa moara. Si totusi…
Este dovedit statistic ca locuitorii tarilor dezvoltate au o viata mai lunga cu 15-20 de ani decat in urma cu un secol. Acum o suta de ani, speranta de viata a francezilor abia ajungea la 49 de ani, acum fiind de aproape 84 de ani pentru femei si 77 de ani pentru barbati. Speranta de viata in SUA in anul 1900 era de cca 49 ani, in timp ce, spre sfarsitul secolului a crescut la 76 ani.
Poti gasi pe internet diferite informatii privind cele mai longevive populatii din lume. In mare, topurile cuprind aceleasi tari in ordine diferita. Primele doua pozitii sunt ocupate de Monaco si Macao. O sa redau mai jos una din variante.
TOP 10 POPOARE LONGEVIVE
1. Monaco
In Monaco, locuitorii ajung in medie la varsta de 89,68 ani, cu 10 ani mai mult decat traiesc americanii.
2. Macao
Ca si alte natiuni de pe aceasta lista, Macao isi datoreaza longevitatea locuitorilor – 84,43 ani – economiei. Aceasta mica natiune prospera de pe urma pariurilor si cazionurilor. Circa 70% din fondurile generate de cazionuri sunt investite de guvern in sistemul de sanatate publica.
3. Japonia
Niponii au o speranta de viata de 83,91 de ani, iar rata obezitatii de aici este de numai 3,1%. Pentru comparatie, aceasta ajunge la 33,9% in SUA.
4. Singapore
O dieta corecta si un mediu curat fac ca singaporezii sa fie longevivi, ei asteptandu-se sa traiasa 83,75 ani. Ca si in Hong Kong, bucataria de aici se centreaza pe orez si legume, bogate in nutrienti ce mentin sanatatea si dau energie.
5. San Marino
Cel de-al treilea cel mai mic stat al Europei, San Marino, dupa Vatican si Monaco, insa cea mai veche republica din lume, are o speranta de viata mai mare decat cea din SUA cu 4,5 ani, adica de 83,07 ani.
6. Andorra
Stilul de viata promovat in Andorra, o regiune muntoasa in care traieste o natiune facuta sandvis intre Franta si Spania, este unul activ, cu multa vreme petrecuta in natura, asa explicandu-se speranta de viata ridicata, de 82,50 ani. Modalitati de miscare precum schiul sunt foarte populare, iar parcurile sunt foarte bine intretinute, existand posibilitatea jocurilor interactive.
7. Guernsey
Locuitorii acestei mici insule din largul coastelor Normandiei, care nu face parte din Marea Britanie si nici din Uniunea Europeana, chiar daca se afla in dependenta fata de coroana britanica, traiesc, in medie, 82,24 ani.
8. Hong Kong
Cei care locuiesc in Hong Kong isi pot face planuri pana la peste 80 de ani, respectiv, in medie, pana la 82,12 ani. Ca si italienii, cei din Hong Kong pot pune longevitatea pe seama dietei – orez, legume si tofu -, si stilului activ de viata.
9. Australia
In Australia, speranta de viata este 81,90 ani, iar o explicatie ar putea fi faptul ca locuitorii acesteia nu fumeaza, in general, iar rata obezitatii este mica. In plus, mai toti australienii au un stil de viata activ.
10. Italia
Un italian se poate astepta sa traiasca 81,86 ani, cu 3,37 de ani, in medie, mai mult decat un american. Cu siguranta este o legatura intre dieta si speranta de viata, insa cu certitudine este vorba de ceva mai mult decat paste, carne si branza. Totusi, dietei mediteraneene i se atribuie o sumedenie de beneficii, printre care si acela de a micsora riscul aparitiei multor boli.
POPULATII RENUMITE PRIN SANATATEA SI LONGEVITATEA LOR
Locuitorii din Okinawa
Longeviatetea si fertilitatea locuitorilor din Okinawa, Japonia, au atras atentia cercetatorilor prin lipsa aterosclerozei, a artrozelor, a cancerului si a altor boli degenerative chiar si la indivizii cu o varsta inaintata. Acest fapt a fost atribuit dietei locale, bazata pe vegetale (cereale, fructe si zarzavaturi), factorilor genetici, stilului de viata, precum si a factorilor de mediu.
In general, dieta locuitorilor insulei Okinawa este mai saraca cu 20% in calorii decat media in Japonia si este mai bogata cu 300% in legume, in particular cartofi dulci. In plus, este o dieta saraca in grasimi, iar cantitatea de zahar si cereale consumate este doar 25 respectiv 75% din media in Japonia. Consuma mici cantitati de peste si aproape deloc carne, oua sau produse lactate.
Tribul Hunza din Asia Centrala
Valea Hunza este situata in nordul Pakistanului, aproape de frontiera chineza si se afla inconjurata de masive muntoase care sunt dintre cele mai inalte de pe glob: Hindukus si Karakorum. Coastele muntilor au fost amenajatede catre locuitori in terase pentru cultivarea cerealelor si pomilor fructiferi, dintre care in mod deosebit caisii.
Izolarea geografica a acestei regiuni a permis pastrarea unor obieceiuri de viata sanatoase si naturale. Vreme indelungata se credea ca aceasta longevitate neobisnuita se datora doar factorilor genetici, insa cercetari recente au aratat ca modul de viata a acestei populatii exercita un rol mult mai mare decat mostenirea genetica, incluzand alimentatia pe baza de vegetale, climatul uscat si insorit si un stil de viata auster cu mult exercitiu fizic.
Doctorii Toomey si White, specialisti cardiologi din America de Nord, au conchis in studiile lor publicate in „American Heart Journal”ca hunzasii au o dieta pe baza de fructe proaspete si uscate, nuci, diferite zarzavaturi si cereale (orz, grau, mei). Ei consuma si putin lapte de capra, iar carne de miel mananca doar odata sau de doua ori pe an, la sarbatori.
Dupa studiul a 25 de oameni cu varste cuprinse intre 90 si 110 ani, s-a constatat ca toti aveau o presiune arteriala normala, un nivel de colesterol si o electrocardiograma normala. Mai mult, intre locuitorii populatiei Hunza nu se cunosc cazuri de imbolnaviri de cancer, boli de inima, diabet sau imbolnavire timpurie.
Totusi, in ultimii ani, „avantajele” civilizatiei actuale au patruns si acolo: conserve, dulciuri si produse rafinate prin procedee industriale, iar sanatatea populatiei Hunza s-a inrautatit, semnalandu-se si la ei primele cazuri de carii si boli digestive, care altadata erau necunoscute.
Serpasii din Nepal
Serpasii, locuitori ai inaltimilor abrupte din Himalaya sunt renumiti prin extraordinara lor rezistenta fizica.
In cartea autobiografica “Tigers of Snows” (Tigrii Zapezilor) a serpasului Tenzing Norgay, acesta mentioneaza: „Cartofii sunt principala noastra cultura si constituie baza alimentatiei serpasilor, la fel cum este orezul pentru hindusi si chinezi. Varietatile de cartof care cresc in Himalaya se cultiva la altitudini foarte ridicate (4500m) si cu ei se asigura provizia de alimente in locuri indepartate” (…) Alte alimente de baza in dieta noastra sunt orzul (creste pana la inaltimi de 4000m) si graul (pana la inaltimi de 3000m). De la turmele de oi si de capre si de la cirezile de yaci, serpasii obtin lapte si branza cu care completeaza dieta lor pe baza de cartofi si cereale. Carnea abia daca se consuma si serpasii care urmeaza budismul in forma lui stricta sunt vegetarieni in totalitate”.
Indienii otomini
Indienii otomini care traiesc pe podisul din centrul Mexicului au o dieta bazata pe cereale: turte de porumb, fasole si diferite zarzavaturi. Studiile efectuate in mijlocul acestui popor arata ca acestia se bucura de o sanatate rar intalnita, cazurile de obezitate, hipertensiune arteriala sau cancer fiind foarte rare sau inexistente.
Locuitorii din Valea Vilcabamba din America de Sud
Locuitorii din Valea Vilcabamba, denumita si “Valea logevitatii” ating deseori varsta de 100 de ani. Studii efectuate de cercetatori francezi au demonstrat ca dieta si stilul de viata au o contributie importanta la reputatia longevitatii acestor locuitori.
CONCLUZII
In mare, factorii care influenteaza in mod direct speranta de viata sunt: alimentatia, mediul inconjurator, un stil de viata adecvat (fara excese, stres etc). In mod indirect, putem vorbi despre gradul de civilizatie si serviciile de sanatate publice.
Bun, si la ce ne folosesc toate aceste statistici? Sa intelegem ca trebuie sa ne mutam cu totii pe Coasta de Azur sau ca trebuie sa spargem agonisirile de-o viata prin Macao? Mai jos o sa redau cateva sfaturi pentru o viata mai lunga. Nu cred in toate, dar orice sugestie e binevenita.
SFATURI PENTRU O VIATA MAI LUNGA
SANATATE - LONGEVITATE
1. Mizati pe verde
Ceaiul verde este o bautura traditionala in China, tara care numara o multime de persoane trecute de 100 de ani. Cercetatorii de la “Medical College of Ohio” au descoperit, in 1997, ca pe langa antioxidantii pe care-i contine, ceaiul verde inhiba formarea si dezvoltarea celulelor canceroase.
2. Adoptati o pisica
Karen Allen, cercetator in medicina la Universitatea Buffalo (Statele Unite), afirma ca “pisica joaca rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului”. O pisica in casa inseamna, deci, scaderea tensiunii arteriale si – ca urmare – si a riscurilor unei boli cardiace…
3. Descoperiti algele tineretii vesnice
Spirulina constituie, realmente, o sursa unica de oligoelemente si de acizi grasi esentiali, ale caror proprietati in prevenirea imbatranirii nu mai trebuie demonstrate… Rezultatul: o cura cu spirulina (capsule) aduce un surplus de tonus si de vitalitate.
4. Luati aspirina!
Aspirina nu mai este doar o arma impotriva febrei si a durerilor de cap. Conform studiilor efectuate de dr. Mary Beth Terry de la Universitatea Columbia din New York, folosirea regulata a acestui medicament in doze minime (exista in farmacii aspirina ASPENTER de 75 mg) scade simtitor pericolul imbolnavirii de cancer mamar.
5. Imitati albinele
Si convertiti-va la… miere si polen. Un studiu recent efectuat intr-un spital din New York a demonstrat ca ele actioneaza pozitiv asupra colesterolului si a trigliceridelor. Este de retinut faptul ca speranta de viata la apicultori este superioara celei a populatiei in general.
6. Crutati-va partenerul (partenera) de viata
5% din cazurile de cancer pulmonar nu se datoreaza fumatului activ, ci celui pasiv, cand fumator este tovarasul de viata sau colegii de birou.. Un studiu american a constatat o crestere cu 23% a mortalitatii coronariene la barbatii nefumatori, casatoriti cu femei fumatoare.
7. Tineti sub control tensiunea arteriala
Odata cu trecerea anilor, tensiunea arteriala afecteaza tot mai grav speranta de viata. Prevenirea ei se bazeaza pe punerea in practica a unor reguli de viata bine cunoscute: exercitiile fizice, regimul alimentar echilibrat, sare cu masura si – daca e necesar – reducerea excesului de greutate.
8. Beti apa cu paharul mare
Cercetatorii americani au demonstrat ca peste 5 pahare cu apa baute zi de zi reduc cu 60% riscul afectiunilor cardiace.
9. Atentie la insulina!
Hormon-cheie al metabolismului – adica al utilizarii energiei alimentare -, insulina accelereaza procesul de imbatranire, atunci cand este produsa in cantitate prea mare. Morala: zaharul putin va mentine tineri. Mancati miere!
10. Supravegheati-va ereditatea
Fiecare dintre noi este dotat cu o mostenire genetica pe care ar trebui sa o studiem indeaproape, pentru ca – adeseori – prezentam aceleasi predispozitii la o boala sau alta ca si parintii sau bunicii nostri.
11. Spalati-va pe maini
O igiena ireprosabila a mainilor (4 spalari pe zi) va permite sa contractati cu 25% mai putine guturaiuri si cu 50% mai putine gastroenterite, comparativ cu persoanele care se spala pe maini o singura data pe zi.
12. Faceti siesta
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Boston a demonstrat ca o siesta facuta la mijlocul zilei poate face sa dispara semnele de oboseala a creierului si sa sporeasca performantele de memorie. Ei au constatat, de asemenea, o ameliorare cu 20% a capacitatii de invatare la persoanele care pot sa doarma in orele de pranz…
13. Evitati medicamentele combinate
Cardiacii care iau medicamente pentru inima, dar si aspirina, prezinta un risc de criza cardiaca cu 75% mai mare decat cei care evita aceasta combinatie – arata un studiu efectuat recent in Scotia pe 7000 de subiecti.
14. Inveliti-va
Conform unui studiu realizat la Universitatea din Lille , scaderea brusca de temperatura sporeste cu aproape 13% riscul unei crize cardiace.
15. Curatati tastatura calculatorului
Bacteriologii de la Universitatea Arizona au constatat ca aceasta contine – in medie – 25.000 de germeni microbieni, adica de 300 de ori mai mult decat colacul toaletei de la o institutie publica.
16. Testati unul din secretele sanatatii detinute de Kneipp:
Mergeti cu picioarele goale prin iarba udata de roua (atentie la viespi!). Acest pastor din secolul 19, precursor al terapiilor alternative, o facea in fiecare dimineata, pentru antrenarea rezistentei fizice…
17. Incercati Homeopatia
Studiile tind sa demonstreze tot mai mult ca homeopatia face sa dispara numeroase simptome, mai ales cele ale fibromyalgiei, adica oboseala cronica, de care sufera 1-2% din totalul populatiei de pe glob.
ALIMENTATIE – LONGEVITATE
18. Ciocniti paharele
Pentru dr. Leonard Guarant de la Institutul de tehnologie din Massachusetts, consumul zilnic de vin (maximum 3 pahare) prelungeste speranta de viata cu aproape30%.
19. Limitati consumul de carne
De aproape 50 de ani, studiile epidemiologice atrag atentia oamenilor de stiinta asupra anumitor patologii cronice asociate consumului de carne. La modul ideal, un adult n-ar trebui sa ingereze mai mult de 120 g de carne de vita pe saptamana.
20. Votati cu otetul de mere
Utilizarea ca remediu a otetului de mere a fost popularizata de un medic american din Vermont , dr. Jarvis. Acesta a constatat longevitatea exceptionala a persoanelor care-l consumau si a inceput sa il prescrie pacientilor sai (in doze moderate) datorita virtutilor sale drenante.
21. Mancati ciocolata
Prestigiosul “British Medical Journal” a publicat recent un studiu efectuat pe 8000 de subiecti, demonstrand ca la cei care consumau o cantitate modesta de ciocolata (intre 1-3 tablete pe luna), riscul mortalitatii era mai scazut cu 36% decat la cei care nu consumau ciocolata deloc.
22. Nu neglijati usturoiul!
Dupa ce-au descoperit un numar foarte mare de centenari in comitatul Jinshan, specializat in cultura usturoiului, cercetatorii chinezi au ajuns la concluzia ca acesta prelungeste viata. Usturoiul are capacitatea de a reduce tensiunea arteriala.
23. Nuci, tofu si fasole
Cercetatorii din Toronto au descoperit faptul ca la persoanele care au introdus – timp de o luna in alimentatia lor obisnuita, nuci, tofu si fasole, nivelul colesterolului a scazut cu 30%.
24. Nu sariti peste micul dejun!
La persoanele care obisnuiesc sa manance dimineata, cazurile de obezitate sunt cu 44% mai putine decat la cele care se abtin.
25. Banane in fiecare zi
O banana pe zi aduce 400 mg de potasiu, care permite reducerea cu aproape 40% a riscului unui atac cardiac!
26. Nu uitati merele
La persoanele care cedeaza in mod regulat tentatiei de a musca dintr-un mar, riscurile unor boli cardiace sunt cu 30% mai mici decat la persoanele care rezista acestei tentatii.
27. Salata la ordinea zilei
Foile de salata verde contin luteina, o substanta din familia carotenoidelor, niste antioxidanti puternici. Luteina pare – astfel – sa joace un rol benefic pentru sanatatea inimii si pentru sistemul imunitar.
28. Savurati desertul “anti-varsta”
Luati doi pumni de fructe rosii (cirese, capsuni, zmeura, coacaze etc.) si stropiti-le cu lapte acru. Indulciti desertul – dupa gust – cu miere si veti obtine un adevarat regal de flavonoide, substante care combat oxidarea, cea care ne imbatraneste celulele.
PSIHOLOGIE - LONGEVITATE
29. Plangeti ! Aviz amatorilor…
Lacrimile permit evacuarea unui exces de tensiuni daunatoare sanatatii. Unii afirma chiar ca longevitatea femeilor s-ar datora capacitatii lor de a elimina toxinele plangand…
30. Vorbiti cu copacii (chiar daca unii va vor crede niste ciudati)
Conform invataturii taoiste, copacii au efecte benefice asupra longevitatii: transforma energiile negative in energii pozitive. Strangand in brate un copac, va reincarcati de energie vitala.
31. Iesiti din cochilie
Activitatile sociale si relationale imbunatatesc speranta de viata: persoanele mai active social fumeaza mai putin, mananca mai sanatos, fac regulat exercitii fizice si stiu sa vorbeasca despre problemele lor.
32. Priviti partea buna a lucrurilor
Optimistii traiesc mai mult decat pesimistii si prezinta mai putine riscuri de deces prematur. Fericirea si optimismul par, de asemenea, sa sporeasca numarul celulelor noastre imunitare, armele cele mai eficiente ale organismului impotriva bolilor.
33. Traiti momente de frica
Cercetatorii israelieni afirma ca tot ceea ce este susceptibil a ne faca inima sa bata mai tare, deci sa-i relanseze din cand in cand activitatea, este in favoarea longevitatii. Amatori de filme de groaza, la treaba!
34. Recitati poezii
Cercetatorii elvetieni au demonstrat ca persoanele care recita poezii, cate o jumatate de ora in fiecare zi, isi reduc considerabil nivelul de stres si deci si riscurile unor maladii cardiace.
35. Studiati
Cercetatorii californieni au descoperit faptul ca femeile care au luat un bacalaureat sau o diploma de studii superioare sunt mai putin predispuse la bolile de inima decat tovarasele lor mai putin instruite.
36. Bizuiti-va pe inteligenta
De curand, oamenii de stiinta englezi, au publicat un studiu legat de relatia dintre coeficientul de inteligenta (IQ) si longevitate. Conform rezultatelor prezentate pentru o perioada de 60 de ani, indivizii cei mai inteligenti au cele mai mari sanse sa moara ultimii…
37. Oferiti-va o planta verde
Persoanele care locuiesc in zona rurala au o speranta de viata superioara celei a orasenilor. Un studiu al Centrului medical din Tokio a demonstrat ca populatia urbana care traieste in apropierea spatiilor verzi imbatraneste mai greu.
38. Raporturile cu mama
Un studiu al Scolii medicale de la Harvard a demonstrat ca persoanele aflate in relatii “reci” cu mamele lor sunt expuse unor riscuri mult mai mari (cu 91%) de a cntracta o boala grava, in perioada vietii adulte.
39. Asterneti-va sentimentele pe hartie
Dr. Pamela Peeke de la Universitatea din Baltimore va informeaza: “Trei minute pentru a exprima cateva ganduri intr-un jurnal sau cateva cuvinte adresate in scris unui prieten sunt suficiente pentru a calma starile de stres”. Dovada? Dupa 4 luni de incitare la scris, 47% din pacientii astmatici aflati in tratamentul ei au a nifestat o ameliorare a simptomelor.
40. Mergeti la cinema
Vizionarea unui film sau a unui spectacol de teatru sau prezenta in sala de concerte ne ajuta sa traim mai mult – acestea sunt concluziile unui studiu suedez realizat pe 12.000 de persoane. 36% dintre pasionatii de manifestari culturale au atins, efectiv, suta de ani, fiind inca in putere, pentru ca aceste distractii stimuleaza functionarea sistemului imunitar!
41. Visati
Conform neurologilor, visele servesc la stabilirea unor legaturi intre amintirile inmagazinate de creier pe parcursul zilei si amintirile mai vechi. Pentru psihanalisti, visele permit exprimarea unor aspecte neglijate ale personalitatii noastre.In ambele cazuri, visarea este o cale de a fi in armonie cu noi insine, deci de a evita irascibilitatea si tulburarile de comportament care pandesc persoanele private de somn.
Vise placute?
{ 2 comentarii… citeşte-le mai jos sau adauga comentariul tău }
”
Acum o suta de ani, speranta de viata a francezilor abia ajungea la 49 de ani, acum fiind de aproape 84 de ani pentru femei si 77 de ani pentru barbati. Speranta de viata in SUA in anul 1900 era de cca 49 ani, in timp ce, spre sfarsitul secolului a crescut la 76 ani.
”
Oare cum se explica asta in secolul mancarii super extra procesate, pline de E-uri si OMG ??
Presupun ca E-urile te conserva… iar OMG-urilor li s-au inlaturat genele proaste si le-au adaugat ‘gene false’…