În tradiţia asiatică, se consideră că în univers există două principii fundamentale, antagoniste şi complementare. Unul este Yin, care are polaritate minus şi este asociat cu Luna, feminitatea, pasivitatea, intuiţia, interiorul, profunzimea, frigul, întunericul, apa. Celălalt este Yang, de polaritate plus, care este solar, masculin, dinamic, luminos, expansiv, asociat cu focul, căldura, exteriorul şi suprafaţa.
Dualitatea Yin-Yang caracterizează orice aspect, fenomen sau fiinţă şi, în general, într-o situaţie dată sau într-o anumită fiinţă la un moment dat, predomină una sau alta dintre cele două energii.
Forţa Yin este centrifugă, (-), feminină, ea se manifestă expansiv, este sursa liniştii, a calmului, a întunericului, a frigului. Persoanele cu exces de yin, cazul cel mai des întâlnit, au o tendinţa către lene, comoditate, se îngraşă uşor ajungând obeze, corpul lor devine rece, acumulează apa în ţesuturi, iar când excesul de yin (-) este prea mare, fiinţa devine extrem de receptivă la influenţele din mediu, apar tulburările psihice, halucinaţiile. La accentuarea acestor stări contribuie şi majoritatea alimentelor consumate de populaţie care sunt predominant yin (-).
Forţa Yang este centripetă, (+), masculină, se manifestă prin contracţie, este sursa sunetului, a dinamismului, a căldurii, a luminii. Persoanele cu un exces de yang (+) sunt slabe, chiar le este dificil să se împlinească fizic, sunt agitate, nervoase, au pielea uscată. Ele se confruntă cu hipertensiune, febră, dureri, spasme, contracţii.
Persoana armonioasă Yin şi Yang , prezintă un echilibru între forţa yang (+) şi forţa yin (-), are o constituţie fizică şi psihică echilibrată, este rafinată, civilizată, plină de nobleţe, înţeleaptă, modestă, fermă, iertătoare şi compasivă. Ea are o respingere instinctivă faţă de tot ce este impur, rău sau tulburător, aducând, oriunde se află, bună înţelegere, dragoste şi înţelepciune. Respectarea principiului Yin şi Yang înseamnă viaţă, armonie, fericire, nerespectarea lor înseamnă boală, suferinţă, haos, moarte. În tradiţia orientală se consideră că fiinţa umană îşi poate polariza şi armoniza întreaga structură respectând un anumit mod de alimentaţie, conform principiilor fundamentale yin şi yang. Astfel, o fiinţa preponderent yin (-) va consuma alimente cu predominantă yang (+), iar o fiinţă preponderent yang (+) va consuma alimente cu predominanta yin (-), pentru o deplină armonizare a sa. Pentru aceasta însa, alimentele şi băuturile trebuie să fie perfect naturale, nemodificate genetic, nerafinate industrial şi să nu conţină substanţe chimice de sinteză (E-uri, coloranţi, conservanţi).
Clasificarea alimentelor din punct de vedere al încărcăturii lor energetice: alimente care amplifică energia Yin şi alimente care amplifică energia Yang în fiinţă. Alimentele au fost clasificate de către dr. George Oshawa (fondatorul macrobioticii) în alimente cu caracter Yang “+”, pronunţat Yang “++”, extrem de yang “+++” si Yin “-”, pronunţat yin “–” şi extrem de Yin “—”. Toate alimentele au o prevalenţă yin sau yang şi sunt de ajutor omului pentru a menţine armonia forţelor. De aceea un individ foarte yang va avea interesul să se alimenteze în special cu produse yin şi invers, pentru că doar primind energia potrivită, sau aceea de care este lipsit într-un anume moment, îşi va putea găsi sau menţine sănătatea. Trebuie însă să nu ne expunem la excese, pentru că alimentele prea yang ne pot face tensionaţi, în timp ce alimentele prea yin ne pot face sa fim balonaţi sau pasivi.
Însă, în general, modul de alimentaţie actual duce la o amplificare excesivă a energiilor Yin, având ca urmare creşterea incidenţei unor boli de natură Yin, cum sunt tumorile, diabetul, reumatismul.
Mai jos puteţi vizualiza lista polarităţii unor alimente uzuale (există trei grade de polaritate: moderat – sau +, accentuat — sau ++ şi extrem — sau +++):
Alimentul | Yin (-) | Yang (+) |
Cereale | Yin -: porumb Yin ---: cereale încolţite, pâine albă, produse de patiserie din făină albă |
Yang +: grâu, orez, orz, ovăz, secară Yang ++: mei, hrişcă Yang +++: germeni de cereale, orez sălbatic |
Legume | Yin -: salată verde, ardei kapia, ardei gras, păstârnac, frunze de ţelină, untişor, linte, bob, mazăre verde Yin --: fasole, ciuperci, sfeclă roşie, gogoşar Yin---: roşii, vinete, cartofi, castraveţi, bame |
Yang +: varză albă, ceapă, ridichi, dovlecei, fasole verde, frunze şi rădăcini de păpădie, gulii, napi, rădăcină de ţelină, spanac, anghinare, varză de Bruxelles Yang ++: andive, conopidă, broccoli, dovleac, soia, năut, creson, alge marine, ceapă roşie, rădăcină de pătrunjel, morcovi, praz, urzici, usturoi, varză creaţă Yang +++: varză roşie |
Fructe | Yin -: caise, căpşune, cătină albă, roşcove, dude, coarne, struguri, măsline verzi Yin --: cireşe, grapefruit, lămâi, pepene galben, prune, vişine, curmale, smochine, miez de nucă de cocos Yin ---: ananas, papaya, mango, portocale, mandarine, piersici, pere, pepene verde, arahide |
Yang +: stafide, fragi, mure, gutui, coacăze negre, rodii, castane, măsline negre Yang ++: mere, afine, zmeură, merişor, coacăze roşii, nuci, alone, fructe de dracilă Yang +++: mere pădureţe, migdale, fistic |
Lactate | Yin -: lapte dulce, lapte bătut, sana, zer, iaurt, chefir, caşcaval Camembert Yin --: brânză de vaci, lapte de bivoliţă, caşcaval tare, caş dulce, urdă dulce Yin ---: unt, smântână, brânză topită, caşcaval moale |
Yang +: lapte de capră, brânză de Olanda, Roquefort, şvaiţer Gruyere Yang ++: brânză de capră, unt clarificat (ghee) |
Carne | Yin -: Yin --: Yin ---: |
Yang +: creveţi, heringi, somon, sardine Yang ++: icre, caviar Yang +++: fazan |
Condimente | Yin -: fenicul, măghiran Yin --: oţet din lemn, roiniţă, vanilie Yin ---: seminţe de mac |
Yang +: nucşoară, mărar, anason, cimbrişor, ceapă, arpagic, tarhon, mentă, frunze de pătrunjel, muştar alb, leuştean, leurdă Yang ++: ardei iute, busuioc, cimbru, chimen, coriandru, cicoare, şofran, salvie, dafin, hrean, muştar negru, piper, usturoi, scorţişoară, cardamom, schinduf Yang +++: rozmarin, cuişoare, sovârf, ghimbir, ghinţură, sare marină nerafinată |
Băuturi | Yin -: apă, sifon, ceai de cătină, ceai de măceşe Yin --: Yin ---: cafea, ciocolată, coca-cola, sucuri de fructe yin, sucuri cu zahăr, alcool |
Yang +: cafea de năut, cafea de cicoare, ceai japonez (Bancha), ceai de muşeţel, pelin, cimbru, cimbrişor, rozmarin Yang ++: ceai de busuioc, suc de mere Yang +++: ginseng |
Alte alimente | Yin -: drojdie, miere Yin --: zahăr brun, ulei de nucă de cocos, oţet de mere, borş Yin ---: cacao, ciocolată, zahăr, frişcă, jeleuri, murături, îngheţată, pastă de tomate, marmeladă, bomboane, unt de arahide |
Yang +: halva de susan, halva din seminţe de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de migdale Yang ++: ouă fecundate, ulei de rapiţă, ulei de muştar, ulei de ricin, ulei de soia presat la rece, pastă de susan (tahini), seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui Yang +++: polen apicol, seminţe de susan, ulei de susan, ulei de floarea-soarelui presat la rece |
Elemente chimice | Yin: potasiu, calciu, sulf, carbon, argint, germaniu, mangan, zinc | Yang: sodiu, oxigen, magneziu, arseniu, litiu, fosfor, fier, aur |
Alimentaţia macrobiotică (dietoterapia macrobiotică)
Aceasta dietă împărtăşeşte ideea că sănătatea este rodul unui raport potrivit între cele două energii, alimentaţia devenind un mijloc pentru a compensa anumite situaţii interioare: de exemplu o persoană prea rece (tipologie yin) ar trebui să compenseze aceasta mâncând alimente yang, în timp ce o persoană cu faţa prea înroşită (tipologie yang) se va alimenta de preferinţă cu alimente yin pentru a umple lipsurile. În epoca modernă se pune accentul din ce în ce mai mult pe naturism, pe alimentaţia ecologica. S-a observat că vegetarienii îşi păstrează vigoarea şi potenţa până la vârste înaintate şi sunt mai puţin predispuşi la afecţiuni cum ar fi: cancer, scleroza în plăci, boli hepatice, boli intestinale, diabet etc.
Cerealele reprezintă în macrobiotică 50-60% dintre alimentele care compun o raţie ideală, în timp ce cota restantă este acoperită de verdeţuri (de gradină şi alge de mare), legume, produse proteice şi o minimă cantitate de peşte şi fructe de mare. Fructele trebuie sa fie consumate înaintea meselor sau mult după mese. Regulile de aur ale dieteticii chineze ne invaţă: să mâncam moderat oprindu-ne înainte de a fi sătui, să mestecam bine pentru a favoriza digestia, să nu mâncăm dacă nu ne este cu adevărat foame, să mâncăm doar dacă suntem destinşi şi niciodată în stare de supărare, să mâncăm de plăcere, să masăm abdomenul în sensul fusului orar de 20 de ori până la 40 de ori şi în sens antiorar de 20 de ori, să consumăm mesele la ore regulate, să facem mişcare după mese având în vedere că un proverb chinezesc spune că “cel care face o sută de paşi după ce a mâncat, va trăi până la nouăzeci de ani”.
Alimentaţia macrobiotică pentru bărbaţi
Dieta macrobiotică cuprinde toate trăsăturile naturii masculine, polaritatea Yang (masculină, solară, emisivă, +). Deşi ideal este ca natura masculină să fie echilibrată din punct de vedere al polarităţii Yin-Yang, bărbatul trebuie să încerce, într-o primă etapă, să fie suficient de Yang, ceea ce îi conferă forţă, rezistenţă fizică şi psihică şi un foarte bun autocontrol.
Alimentaţia macrobiotică pentru femei
Dieta macrobiotică cuprinde caracteristicile specifice naturii feminine, polaritate Yin (feminină, lunară, receptivă, -). Starea de sănătate şi echilibru ideal se obţine în momentul în care se creează un echilibru între energiile de polaritate Yin şi Yang. În momentul în care una din cele două polarităţi (yin sau yang) se află în exces, va genera perturbări şi afecţiuni. În cazul celor mai multe femei se recomandă o alimentaţie în care alimentele Yang să ocupe un loc de frunte, iar alimente Yin sunt indicate numai în cantităţi mici şi numai cele naturale.
{ 3 comentarii… citeşte-le mai jos sau adauga comentariul tău }
Buna,
Am o intrebare legata de alimentele yin si yang.Ardeiul iute si ghimbirul apar in ambele categorii. Care este varianta corecta?
Buna Cris si scuze de intarziere! Multumesc pentru semnalare. Era o greseala in articol, ardeiul iute si ghimbirul sunt bineinteles yang.
Numai bine!
Multumesc pentru raspuns. Speram sa fie yang pentru ca ador aceste 2 condimente si le folosesc frecvent.